27 juni

Bioscooprelease: Explanation for Everything

Stekende Hongaarse sociale satire waarin een luie middelbare scholier een held wordt van extreemrechts. Als de 18-jarige Abel een onvoldoende haalt voor zijn eindexamen geschiedenis verandert dit in een cultuuroorlog, aangewakkerd door manipulerende tabloids.

Het is zomer in Boedapest. Middelbare scholier Abel worstelt met zijn concentratie op de eindexamens, terwijl hij zich realiseert dat hij hopeloos verliefd is op zijn beste vriendin Janka. De studiebol Janka voelt op haar beurt een onbeantwoorde liefde voor de getrouwde geschiedenisleraar Jakab – die eerder al een confrontatie had met Abels conservatieve vader. De spanningen van een gepolariseerde samenleving komen onverwacht tot uiting wanneer het eindexamen geschiedenis van Abel uitmondt in een nationaal schandaal.

De derde speelfilm van de Hongaarse regisseur Gabor Reisz, na For Some Inexplicable Reason en Bad Poems, werd geïnspireerd door ontwikkelingen aan Reisz’ alma mater, de Universiteit voor Theater en Filmkunsten in Boedapest. Daar dwong het autocratische regime van Viktor Orbán een reorganisatie af, waarbij de universiteit haar autonomie verloor.

De film was eerder te zien op het Movies that Matter Festival 2024.