1 januari t/m 31 januari

De Groene Filmclub: Journey to Utopia

Hoeveel kun je inleveren voor een betere wereld? Daarover gaat de festivaldocu Journey to Utopia, die we vanaf 1 januari een maand lang gratis online vertonen voor abonnees van De Groene Amsterdammer.

Wanhopig over klimaatverandering besluiten filmmaker Erlend, operazangeres Ingeborg en hun kinderen hun boerderij te verlaten en zich aan te sluiten bij een ecologisch experiment: Project Permatopia. Het doel is helemaal zelfvoorzienend te worden. Maar de realiteit is een stuk moeilijker. Houden ze vol?

‘Dit is misschien de laatste film die ik maak voordat de wereld vergaat’, zegt de Noorse filmmaker Erlend Mo aan het begin van Journey to Utopia. Erlend en zijn vrouw Ingeborg maken zich zorgen over klimaatverandering. Omdat ze ‘een escalerende behoefte voelen er iets aan te doen’, tekenen ze voor Project Permatopia in Denemarken: een gemeenschap van gelijkgestemden die ervan dromen zelfvoorzienend te zijn.

Als ze aankomen, slaat de twijfel snel toe. De bouw van hun nieuwe huis moet nog beginnen en er zijn problemen met de financiën van het project. Hun tienerdochter Aslaug is – zacht gezegd – niet gemotiveerd. De groepsdruk is groot, vooral voor een individualist als Erlend, en het huis biedt nauwelijks privacy. Als het project in financiële problemen komt, slaat de wanhoop toe. Het familieleven komt onder druk te staan, maar om de hoek ligt een onverwachte wake-upcall.

Bekijk vanaf 1 januari de film