30 november

Esther & the Law + Q&A in LAB111

Op donderdag 30 november om 19:00 uur wordt Esther & the Law bij LAB111 als onderdeel van de reeks Rhizobia vertoond in samenwerking met Movies that Matter. Na afloop is er een Q&A met regisseur Tatiana Scheltema.

Tickets

Over de film

‘Hij was een vredestichter,’ zegt Esther Kiobel. Ze heeft het over haar man Barinem, een van de ‘Ogoni 9’. In de jaren 1990 kwam het Ogoni-volk in de Nigerdelta in opstand tegen Shells activiteiten daar. De oliewinning veroorzaakte veel vervuiling, terwijl de bevolking geen cent zag van de enorme winsten. In een rechtszaak vol onregelmatigheden werden negen Ogoni-leiders ter dood veroordeeld. Esther is ervan overtuigd dat Shell betrokken was bij de executies. Maar kan ze dat bewijzen?

We gaan van Dallas (VS), waar Esther nu woont, naar Ogoniland waar ze probeert getuigen te mobiliseren voor haar rechtszaak tegen Shell. In de Nederlandse rechtbank wordt Esther bijgestaan door een groep bevlogen advocaten onder leiding van Channa Samkalden. Maar ze staan voor een helse opgave: bewijzen dat Shell getuigen heeft omgekocht. Het proces brengt veel oude emoties boven. En ook tussen de koppige Esther en haar advocaten bouwen de spanningen soms op.

Over Rhizobia

Rhizobia is een vooruitstrevende serie waarin we verschillende, vooruitstrevende milieukwesties en mondiale perspectieven op klimaatverandering verkennen door middel van film. De overgrote meerderheid van de nieuwsberichten over het milieu zijn negatief van aard, meestal vanwege de conventionele wijsheid dat het vergroten van de bezorgdheid of zelfs angst van mensen over klimaatverandering effectieve triggers zijn voor paniekerige actie. Deze serie probeert dit idee te bestrijden door een ruimte te creëren waarin ongerustheid samenvalt met hoop, kennis en contemplatieve observatie.

Rhizobia is een samenwerking tussen LAB111, Stichting Art.1 en Gemeente Amsterdam Stadsdeel West. Deze vertoning wordt ook georganiseerd met Movies that Matter.