6 december

Just Peace Movie Night: Aurora’s Sunrise

Op woensdag 6 december organiseert The Hague Humanity Hub in samenwerking met Movies that Matter een Just Peace Movie Night in het kader van de Dag van de Mensenrechten. Na de vertoning van Aurora’s Sunrise is er een gesprek met de regisseur en deskundigen waarin het snijvlak van genocide en mensenrechten wordt verkend.

Tickets

Over de film

In 1919 ging de stomme film Auctions of Souls in première in New York, over een tienermeisje dat de Armeense genocide overleefde. De hoofdrol werd gespeeld door Aurora Mardiganian, op wier leven de film was gebaseerd. Auctions of Souls werd een groot succes, maar niet lang daarna verdwenen alle kopieën van de film. Mardiganian, die korte tijd een beroemde figuur was in de VS, trok zich terug in de anonimiteit. Kort na haar dood in 1994 werden 18 minuten van de film teruggevonden.
Aurora’s Sunrise van Inna Sahakyan vertelt Mardiganians ongelooflijke verhaal. Het is een epische geschiedenis over de vlucht voor de genocide en alle ontberingen en geweld – maar ook de vriendelijkheid en opofferingsgezondheid – die Aurora op haar reis tegenkwam. Een dappere film over een onderwerp – de Armeense genocide – dat ook vandaag de dag veel moed vergt om in de spotlight te zetten.

Waarom Aurora’s Sunrise?

In het licht van de Dag van de Mensenrechten op 10 december willen we tijdens dit evenement licht werpen op de mensenrechtenkwesties in Armenië en de betekenis van het opkomen voor deze kwesties door middel van verhalen vertellen en media.

Aurora’s Sunrise onthult de historische onrechtvaardigheid van de Armeense Genocide en benadrukt de systematische schendingen van het recht op leven en het aanvallen van culturele en religieuze identiteiten. De film zet aan tot nadenken over de voortdurende ontkenning van de genocide en het belang van verantwoording. Aurora’s Sunrise is een film die dient als herinnering aan de collectieve verantwoordelijkheid om genocide te voorkomen en aan te pakken. Met deze vertoning willen we voorlichting en bewustwording geven over het raakvlak tussen genocide en mensenrechten, het belang van vroegtijdig ingrijpen en de waarde van herdenken.

Programma

18:00 – Deuren open en registratie en drankjes te koop in het Hub Café
18:30 – Welkom en introductie door moderator
18:35 – Filmvertoning: Aurora’s Sunrise
19:35 – Korte pauze
19:45 – Gemodereerde discussie en Q&A met publiek en experts
20:45 – Netwerken en drankjes in het Hub Café
21:30 – Einde evenement