24 mei t/m 25 mei

Movies that Matter x The Climate Story Lab

Speciale “Climate Justice” editie

Movies that Matter kijkt uit naar een speciale “Klimaatrechtvaardigheid” editie, die we met veel plezier organiseren in samenwerking met DocSociety’s Climate Story Lab en de Interactive Media Foundation via hun project Not Just Celsius!

We zullen het inspirerende en gepassioneerde werk van twee door jongeren geleide NGO’s versterken – de World’s Youth For Climate Justice (WYCJ) en de Pacific Islands Students Fighting Climate Change (PISFCC). Samen hebben deze NGO’s een baanbrekende campagne geleid om het vraagstuk van klimaatverandering en mensenrechten voor te leggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Degenen onder jullie die onze opening op 22 maart hebben bijgewoond, hebben al gezien hoe Mert Kumru van WYCJ een krachtige speech gaf over het belang van jongeren die gehoord willen worden.

Gedurende dit speciale tweedaagse evenement zullen we samenkomen en klimaatrechtvaardigheid bespreken door de juridische lens en de kracht van verhalen verkennen bij het creëren van verandering. ’s Avonds zullen we vier zorgvuldig samengestelde films presenteren die aandacht vragen voor dit urgente onderwerp, en gedurende de dag zal het Climate Justice Story Lab belangrijke spelers samenbrengen die actief zijn op het gebied van klimaatrechtvaardigheid. We zijn verheugd om jullie onze bijdrage van uitstekend vertellen te laten zien en voedzame stof tot nadenken te bieden!

Wat is een Climate Justice Story Lab?

Het Climate Story Lab is een ruimte voor klimaatjuristen, vertellers, campagnevoerders van NGO’s en stichtingen, evenals voor journalisten, activisten en wetenschappers. We kijken naar de mogelijkheden om de wet te gebruiken om klimaatrechtvaardigheid te bevorderen en ook naar de bedreigingen ervan. We bekijken de verschillende perspectieven van klimaatrechtvaardigheid, zoals de beweging voor de rechten van de natuur, dekolonisatie – niet alleen historisch maar ook de gemanifesteerde financiële en economische structuren die klimaatrechtvaardigheid en dekolonisatie belemmeren. En we stellen de vragen: welke rol spelen vertellers in dit veld? Welke soort verhalen en boodschappen, welke soort activering is nodig om het bredere publiek aan boord te krijgen?

Plaatsen voor dit unieke tweedaagse evenement zijn beperkt en alleen op uitnodiging, maar neem contact op met Vivian Schröder van de Interactive Media Foundation vóór 10 mei voor deelname en als u meer informatie wilt.

Waar

We wilden dicht bij het water zijn en de horizon zien om de hele wereld te kunnen overzien voor dit wereldwijde probleem. Daarom vindt ons evenement plaats op het strand in Scheveningen @ Hart Beach! Zet je voeten in het zand in het hier en nu en richt je gedachten op de toekomst.

Wanneer

Vrijdag 24 mei
 • 09:30 – 10:30 Welkom bij het Climate Justice Story Lab
 • 10:30 – 13:00 Workshops & paneldiscussies
 • 13:00 – 14:00 Lunch
 • 14:00 – 17:30 Workshops & panel slotwoord, drankjes & netwerken
 • 19:00 – 19:30 Opening door Margje de Koning, artistiek directeur Movies that Matter, en WY4CJ
 • 19:30 Vertoning van I Am the River, the River is Me, gevolgd door een kort panel en Q&A
 • 21:45 Vertoning van Deep Rising, gevolgd door een kort panel en Q&A
Zaterdag 25 mei
 • 10:30 – 11:00 Welcome terug bij het Climate Justice Story Lab
 • 11:00 – 13:00 Workshops & Hackathon
 • 13:00 – 14:00 Lunch
 • 14:00 – 18:00 Workshops & panel slotwoord, drankjes & netwerken
 • 19:00 – 19:15 Opening door Margje de Koning, artistiek directeur Movies that Matter, en WY4CJ
 • 19:15 Speciale Sneak Preview, gevolgd door een kort panel en Q&A
 • 21:45 ertoning van How to Blow Up a Pipeline, gevolgd door een kort panel en Q&A