24 augustus

Roffa Mon Amour x MtM: Oekraïne Special

Op woensdag 24 augustus presenteren we in samenwerking met Roffa Mon Amour een openluchtvertoning van The Earth is Blue as an Orange (2020) van Oekraïense filmmaker Iryna Tsilyk. De vertoning vindt plaats in de beeldentuin van Brutus in Rotterdam West tijdens het Roffa Mon Amour Film Festival.

In de beschadigde kleine stad Krasnohorivka in Donbas, Oekraïne, woedt al sinds 2014 oorlog. Nadat haar man is weggegaan bleef Anna daar achter met haar vier kinderen. Bombardementen zijn aan de orde van de dag, maar Anna’s huis is een veilige haven vol liefde.  

Om hun ervaringen om te zetten in iets van waarde, maken ze een korte film over hun leven in oorlogstijd. Alle familieleden doen mee, zelfs de twee jongste jongens en hun vrienden. Anna’s oudste dochter, Myrosia, helpt regisseren en hoopt een beurs te krijgen om cinematografie te gaan studeren. We zien hoe ze scènes bedenken, hoe ze ruziën over shots en naar buiten gaan om echte soldaten te vinden om een rol te spelen. In zijn vredigheid is deze documentaire een onthullende manier om te kijken naar leven tijdens oorlog. Maar bovenal is het een prachtig eerbetoon aan de helende kracht van kunst.  

Meer informatie en tickets

Over het Roffa Mon Amour Film Festival

De tiende editie van het magische Roffa Mon Amour Film Festival vindt plaats van 17 t/m 28 augustus in de beeldentuin van Brutus. Tussen torenhoge kunstwerken van atelier Van Lieshout kijk je de mooiste films van over de hele wereld. Het festival presenteert de beste New Makers in de filmwereld, Cinematic Favorites die je gezien moet hebben en live muziek bij film Cinema Concerts. Je kijkt de film met een koptelefoon op. De film start als het buiten donker is om 21:30 uur.

Bekijk het volledige programma