15 augustus

TV-tip: Als ik mijn ogen sluit – leven met de Japanse kampen

Wat hebben de vrouwen en kinderen in de Japanse kampen in Nederlands-Indië meegemaakt? Welke wonden en trauma’s zijn daarbij achtergebleven en hoe zijn ze daar tijdens hun leven mee omgegaan? De documentaire Als ik mijn ogen sluit – leven met de Japanse kampen (MtMF24) is op donderdag 15 augustus om 22.10 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl te zien.

Als ik mijn ogen sluit is een film over de vrouwen en meisjes die de Japanse kampen overleefden en hoe zij hier later in hun leven mee omgingen. De Japanse kampen lieten immers grote littekens na, en veel van die littekens zijn nog niet genezen of verdwenen. ,De verhalen van de overlevenden werden na de oorlog in Nederland niet meer gehoord of erkend en voor de overlevenden is het moeilijk om te accepteren dat veel mensen weinig weten over deze periode. Dit roept gevoelens van woede op veroorzaakt opnieuw intense pijn.

Als de vrouwen hun ogen sluiten, komen deze ‘vergeten’ verhalen weer bovendrijven. Wij als kijker kruipen hiermee in de hoofden van de vrouwen die de kampen hebben overleefd. Van de kampen bestaan weinig foto’s en er is haast geen filmmateriaal. Wel zijn er door de vrouwen en kinderen in het kamp honderden tekeningen gemaakt.

Regisseur Pieter van Huijstee heeft zelf ook een persoonlijke band met deze geschiedenis, aangezien zowel zijn moeder als oma tot de overlevenden van kamp Tjideng behoorden. Omdat hij met zijn moeder nauwelijks over haar ervaringen heeft gesproken, stelt hij in de film juist de vragen die hij nu niet meer aan zijn overleden moeder kan stellen.

Lees meer

Thema's
Familie, Gevangenis en gevangenschap, Jeugd en kinderrechten, Migratie en vluchtelingen, Misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, Terrorisme, Vrede en verzoening, Vrouwenrechten
Relevante landen
Indonesië, Japan, Nederland
Lengte
95 minuten
MtMF
2024