8 maart

WOMEN’S DAY | One World, Thousand Women

Kom op 8 maart naar de culturele vrijhaven De Nijverheid in Utrecht voor een inspirerende en krachtige viering van Internationale Vrouwendag!

Onder het thema van dit jaar, One World, Thousand Women, vertonen we samen met De Nijverheid en Hoogt on Tour een programma van vier internationale korte films over vrouwen in de kunst en de onderdrukking waar zij mee te maken hebben, gevolgd door gesprekken en optredens. Het programma benadrukt het belang van erkenning van de rol van vrouwen als ‘agents of change’.

Datum: vrijdag 8 maart, 20:30
Locatie: De Nijverheid – Nijverheidskade 15, 3534 AZ Utrecht
Taal: Engels

Tickets

Korte films

And Me, I’m Dancing Too – Mohammad Valizadegan
Iran – 21 min

Saba, een Iraans meisje, is danseres. Ze wil onverschillig zijn voor haar omgeving en dit zelf-zijn en vrijheid projecteren met haar “lichaam”. Ze is verliefd op de kunst van het dansen, de kunst van het loslaten en leven los van conventionele banden, maar de kunst van het zijn is verboden in een ultiem religieuze staat die de meest elementaire mensenrechten negeert. De film is een eerlijk portret van de dagelijkse onderdrukking waarmee vrouwen in Iran te maken hebben op weg naar vrijheid.

Samira’s Camera – Paula Kweskin
Verenigde Staten – 4 min

Samira is een filmmaker, jonge moeder en vrouw die uit haar huis is gezet na persoonlijke bedreigingen door de Taliban. Samira riskeert haar leven door de straten van Kabul en legt verhalen vast waar de meesten te bang voor zijn om ze te vertellen.

Margarethe 89 – Lucas Malbrun
Frankrijk – 18 min

Leipzig, 1989. Margarethe, een jonge punk die zich verzet tegen het Oost-Duitse regime, wordt opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. Ze droomt ervan om uit te breken en zich te voegen bij de man van wie ze houdt – een punkmuzikant genaamd Heinrich. De dagen van het regime mogen dan geteld zijn, de Stasi-informanten zijn meer dan ooit aanwezig.

L – Pariya Bakhshi
Iran – 14 min

Lora en L zitten vast in een cel. Al dansend proberen ze zich hun laatste choreografie voor de geest te halen. De herinnering die met elke beweging en dansoefening onbereikbaarder wordt. Deze film is een eerbetoon van de Iraanse filmmaker aan alle generaties vrouwen en mensen in Iran en Afghanistan die, omdat ze dansen of zingen, opgesloten zitten in gevangenissen.

Optredens

Asmae Amaddaou (Gouda, 2001) is schrijver, poëet, spoken word artieste, boekenwurm, voetbalfan en all around nerd. In 2023 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Eerder stond ze op het podia van Mensen Zeggen Dingen, het Nederlands Film Festival en het Vrouwejaars Conferentie. In januari 2024 is ze begonnen aan het Slow Writing Lab, waarin ze van plan is om een heleboel shit te maken en te doen. Binnen haar schrijven en onderzoeken houdt ze zich graag bezig met onderwerpen als kwetsbaarheid, de gouden jaren van FC Barcelona, intersectionele feminisme, de carrière van Mia Khalifa, liefde, Pablo Escobar en God. Ze droomt van een wereld waarin mannen geen podcasts mogen maken, een Afrikaans land het WK wint en Palestina vrij en geheeld is.
Meer namen volgen binnenkort