Blood in the Mobile (korte versie)

2010, 52 minuten

De afgelopen vijftien jaar stierven er vijf miljoen mensen door de burgeroorlog in Congo. De VN rapporteren al jaren verbanden tussen de mineralenhandel en de oorlog.

De Deense Frank Poulsen wil niet langer sms’jes sturen naar zijn vrouw als dat een leven in Congo kan hebben gekost. Hij benadert het hoofdkantoor van marktleider Nokia, maar wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Het bedrijf dat zich voorstaat op sociale verantwoordelijkheid kan niet garanderen dat het geen mineralen uit Congo importeert. Poulsen besluit af te reizen naar het gehucht Walikale en de Bisie-mijn in Congo, een no go area, om zelf te zien onder welke gevaarlijke omstandigheden kassiteriet wordt gewonnen door de veelal minderjarige mijnwerkers.

Zo ontdekt hij wie er uiteindelijk van profiteert. Een ambtenaar bij het Ministerie van Mijnbouw blijkt zelf een bedrijfje te hebben dat bemiddelt bij de mijnbouwvergunningen, het leger int tol bij de poort en krijgsheren kopen wapens van de opbrengst van het mineraal.

Informatie voor docenten over de film online bekijken:
Rechts in het menu kun je kiezen voor het Online leerpad. In dit leerpad wordt de film behandeld aan de hand van fragmenten. Deze fragmenten zijn verwerkt in het leerpad.

Credits

Thema's
Armoede, Globalisering, Oorlog en gewapend conflict
Geschikt voor
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Frank Poulsen
Productieland
Denemarken
Soort
Documentaire
Duur
52 minuten
Jaartal
2010
Kijkwijzer
AL