The Dictator Hunter

2007, 75 minuten

Mensenrechtenactivist Reed Brody jaagt op de ‘Pinochet van Afrika’, de voormalige dictator van Tsjaad. Het wordt tijd dat hij zich voor het gerecht verantwoordt voor de 40.000 moorden onder zijn regime.

‘Als je één persoon vermoordt, ga je naar de gevangenis. Als je veertig mensen vermoordt, plaatsen ze je in een gesticht. Als je veertigduizend mensen vermoordt, krijg je een comfortabel ballingschap met een mooie bankrekening in een ander land’. Aldus Reed Brody, advocaat bij Human Rights Watch. Brody jaagt op ex-dictators. De laatste zeven jaar achtervolgt hij één tiran in het bijzonder: oud-president Hissène Habré van Tsjaad. Onder diens regime werden van 1984 tot 1990 duizenden burgers opgepakt, gemarteld en vermoord.

De jacht van Brody op deze ‘Afrikaanse Pinochet’ bestaat vooral uit het in gang zetten van het internationale recht en lobbyen om de berechting op de (Afrikaanse) politieke agenda te krijgen. ‘Je moet het spel meespelen.’ De Nederlandse regisseur Klaartje Quirijns volgt de onvermoeibare Amerikaan op zijn reizen, van diplomatenkamertjes in New York naar één van de wreedste beulen van het regime in Parijs. En van Senegal, waar Habré nu in luxe woont, naar Tsjaad, waar een schrijnende ontmoeting plaatsvindt met woedende weduwes van slachtoffers van het regime. De film geeft niet alleen inzicht in de situatie (en de rol van Amerika) destijds, maar vooral in de werkwijze van de advocaat die een goedbetaalde baan bij de VN afslaat om zijn missie te volbrengen.

Credits

Thema's
Oorlog en gewapend conflict, Wetten en rechtspraak
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - niveau 3 & 4
Regisseur
Klaartje Quirijns
Productieland
Tsjaad, Verenigde Staten, Frankrijk, Senegal, Gambia
Soort
Documentaire
Duur
75 minuten
Jaartal
2007
Kijkwijzer
AL