Mensjesrechten: Het Meisje met de Witte Huid

2017, 15 minuten

Anastazia woont in Tanzania. Haar ouders, de buren enbijna iedereen in haar land heeft een zwarte huidskleur. Maar Anastazia is wit.Want Anastazia heeft albinisme, en dat betekent dat haar huid, haren en ogengeen pigment bevatten.

In veel landen in Afrika geloven mensen dat albino’smagische krachten bezitten en dat hun lichaamsdelen je rijk en succesvol kunnenmaken. Van botten worden amuletten gemaakt die voor veel geld worden verkocht.Daarom wordt er op kinderen zoals Anastazia gejaagd en worden ze zelfsvermoord.

Toen Anastazia zes jaar was, moest ze haar dorpontvluchten. Het was te gevaarlijk om bij haar ouders te blijven wonen.Sindsdien verblijft ze, net als honderden andere albinokinderen, zonder oudersof familie, in een opvanghuis. Achter de hekken is ze veilig maar het leven iser geen pretje. Iedere dag eten ze bonen met rijst, en van spaghetti of sushiheeft Anastazia nog nooit gehoord. Ze slaapt met heel veel andere kinderen opeen zaal waar het warm is en benauwd. Haar ouders heeft Anastazia al jaren nietgezien. Maar ze heeft gehoord dat ze binnenkort eindelijk eens op bezoek zullenkomen…

‘Het meisje met de witte huid’ is gebaseerd op artikel 6uit het Internationaal Kinderrechtenverdrag; ieder kind heeft het recht om televen en de overheid moet zorgen voor een plek waar je veilig kunt opgroeien.

Credits

Thema's
Gezondheid en welzijn, Racisme en/of discriminatie
Geschikt voor
basisonderwijs - groep 7 & 8
Regisseur
Anneke de Lind van Wijngaarden, Annelies Kruk
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire, Korte film
Duur
15 minuten
Jaartal
2017