Black Ice | Movies that Matter
À La Carte

Black Ice

Maarten van Rouveroy van Nieuwaal

In september 2013 zet het Greenpeace-schip Arctic Sunrise koers naar de Noordelijke IJszee. Op dat moment heeft de bemanning, op weg om te protesteren tegen de olieboringen, nog geen idee wat ze te wachten staat. Ze worden gearresteerd en er hangt hun vijftien jaar celstraf boven het hoofd.

Na hun arrestatie op volle zee door Russische special forces raken de ‘Arctic 30’ van Greenpeace verstrikt in een web van politieke intrige en internationale ophef. Bij een vergelijkbaar protest, een jaar eerder, konden de demonstranten gewoon weglopen. Al snel koppen kranten wereldwijd over de arrestatie van de activisten. Het zou de eerste keer in de geschiedenis zijn dat Rusland een dermate hoge straf eist tegen leden van een non-gouvernementele organisatie. Het machtsvertoon en de ernstige aanklacht zeggen iets over Poetins aangescherpte beleid. De Russische autoriteiten beschuldigen de bemanning, met leden uit achttien verschillende landen, van vandalisme en piraterij.

Black Ice vertelt het verhaal van de Arctic 30 van dichtbij. We volgen het schip en de Greenpeace-activisten vanaf het moment van vertrek, tot aan de arrestatie van de bemanning, de rechtszaak en wat daarop volgde.

 

Bestel deze film

Credits

Regie
Maarten van Rouveroy van Nieuwaal
Land
Nederland
Jaar
2014
Lengte
53 minuten
Soort
Documentaire
Gesproken Taal
Engels, Russisch
Ondertiteling
Engels