CITIZENFOUR | Movies that Matter
À La Carte

CITIZENFOUR

Laura Poitras

Oscarwinnende documentairethriller over de ontmoetingen van filmmaker Laura Poitras en journalist Glenn Greenwald met klokkenluider Edward Snowden in Hongkong. Daar overhandigt hij ze belastend bewijs van grootschalige, illegale privacyschendingen door de NSA.

Poitras maakte eerder de documentaires My Country, My Country en The Oath, over de Verenigde Staten na de aanslagen van 9/11. Ze werkte al een tijdje aan een nieuwe film over de vermeende afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid, toen een informant die zich ‘CITIZENFOUR’ noemde contact met haar opnam. Het bleek Edward Snowden te zijn. Hij vertelde haar geclassificeerde, belastende informatie te hebben over spionage, die hij aan de pers wilde onthullen. Voormalig CIA-agent Snowden was op dat moment werkzaam voor de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Met hulp van Poitras en Greenwald werd de informatie door de The Washington Post en the Guardian gepubliceerd, waarna Snowden in zijn thuisland als staatsvijand werd gezien en moest vluchten naar het buitenland.

De documentaire maakt griezelig duidelijk hoezeer Big Brother meekijkt. Poitras, die het leven in de VS verruilde voor een veiliger bestaan in Berlijn, noemt de praktijken van de NSA ‘een directe bedreiging voor de democratie’.

 

Bestel deze film

Credits

Regie
Laura Poitras
Land
Verenigde Staten, Duitsland
Jaar
2014
Lengte
114 min
Soort
Documentaire
Gesproken Taal
Engels, Duits, Portugees
Ondertiteling
Engels