On the Bride's Side | Movies that Matter
À La Carte

On the Bride’s Side

Antonio Augugliaro / Gabriele del Grande / Khaled Soliman Al Nassiry

Een Palestijnse dichter en een Italiaanse journalist besluiten vijf Syrische en Palestijnse vluchtelingen over land naar Zweden te brengen. Ze verzinnen een list om de controleposten om de tuin te leiden en zetten een trouwerij in scène.

De motivatie van de helpers is dat ze willen laten zien dat er ook een ander, behulpzaam Europa bestaat, dat wel oog heeft voor de motieven en dromen van vluchtelingen. De onderneming begint vrolijk: de groep zet een trouwerij in scène om zo de mogelijke controleposten om de tuin te leiden. Op het bergpad tussen Italië en Frankrijk knoopt de bruid de witte jurk om haar heupen. Geholpen door diverse vrienden vordert de groep noordwaarts. De hand held camera’s registreren de emoties. Tijdens de tocht komen herinneringen los aan een levensgevaarlijke reis naar Lampedusa, aan de oorlog in het thuisland, aan omgekomen vrienden.

De makers stellen dat de film alleen laat zien ‘wat er plaatsvond op de weg van Milaan naar Stockholm tussen 14 en 18 november 2013’. Maar de kijker weet allengs beter, leeft mee met het oprekken van de grenzen van barmhartigheid in Fort Europa en duimt voor een betere toekomst voor het rappende jochie dat al zoveel heeft meegemaakt.

 

Bestel deze film

Credits

Regisseur
Antonio Augugliaro / Gabriele del Grande / Khaled Soliman Al Nassiry
Land
Italië
Jaar
2014
Lengte
98 min
Soort
Documentaire
Gesproken Taal
Arabisch, Italiaans
Ondertiteling
Engels