MtM x FLOOR: Coded Bias

In samenwerking met de afdeling FLOOR van de Hogeschool van Amsterdam vertonen we deze Docu Zondag Coded Bias over hoe algoritmes ons beïnvloeden.

In slechts korte tijd is ‘Big Brother is watching you’ van complete fictie uitgegroeid tot de realiteit. Met camera’s op elke straathoek, technieken voor gezichtsherkenning en massale datacollectie via onze smartphones, worden we meer dan ooit in de gaten gehouden. In de Verenigde Staten zijn 117 miljoen mensen opgenomen in een netwerk voor gezichtsherkenning dat de politie zonder toestemming kan doorzoeken, met gebruik van algoritmes zonder waarborgen of regulering. En wat lijkt op ‘neutrale, objectieve technologie’, discrimineert vaak op ras, gender en andere zaken.

Steeds meer wetenschappers, journalisten en activisten gaan de strijd aan met deze verborgen, machtige krachten. Zoals de inspirerende computerwetenschapper Joy Buolamwini, die het gezichtsherkenningssysteem van Amazon aanpakt. En wiskundige Cathy O’Neil, wier boek Weapon of Math Destruction vol staat met voorbeelden van mensen van wie het leven werd kapotgemaakt toen computermodellen het overnamen van menselijke beoordelingen. Hoe ontsnappen we aan deze opkomende massasurveillance?

Wil je de film zien, reserveer dan hier gratis een plekje.