Special

Sacharov filmvertoningen

In november presenteren we in samenwerking met het Europees Parlement in Groningen, Leiden*, Maastricht en Middelburg een speciale filmvertoning rondom de Sacharovprijs voor vrijheid van denken. De vertoningen zijn gratis te bezoeken en worden voorzien van verschillende verdiepingsprogramma’s.

Vanwege de onlangs afgekondigde coronamaatregelen is de vertoning in Leiden verplaatst naar woensdagmiddag 8 december om 15:15 uur. Voorafgaand aan de vertoning ben je van harte welkom om 14:15 uur de Art & Activism workshop van Tasha Arlova bij te wonen.

Speel de Sacharov Quiz

Sacharovprijs
Ieder jaar roept het Europees Parlement de winnaar van de Sacharov-prijs voor vrijheid van denken uit, aan individuen en organisaties die strijden voor de bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden. Afgelopen jaar werd de prijs uitgereikt aan de democratische oppositie in Belarus, een land wat in politieke crisis verkeert sinds de betwiste uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zomer. Er volgden grootschalige protesten die werden beantwoord met grof geweld door de autoriteiten. De democratische oppositie wordt vertegenwoordigd door de Coordination Council, een initiatief van onder andere politiek activisten en leden van de civil society, waarin vrouwen een opvallend grote rol spelen.

Film: Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus
In Belarus werden eind 2010 verkiezingen gehouden. Voor, tijdens en na de omstreden herverkiezing van Alexander Loekasjenko, volgen we in deze documentaire van Madeleine Sackler de wederwaardigheden van de ondergrondse theatergroep Belarus Free Theatre uit Minsk. Nog altijd bevindt een deel van de acteurs zich in ballingschap, terwijl een ander deel in Belarus doorgaat met het maken van ondergronds theater, in de hoop dat er ooit iets verandert.

Voertaal van het programma: Engels

Deze vertoningen worden gefinancierd met behulp van de Europees Parlement, Movies that Matter is geheel verantwoordelijk voor de inhoud van het programma.


Meer events over democratie in Europa bezoeken? Schrijf je in voor de community samen.eu om op de hoogte gehouden te worden.

Programma

15 november 20:30
Vera Zienema Groningen
24 november 19:30
Lumière *UITVERKOCHT* Maastricht
i.s.m. United Nations Student Association
Nagesprek met Belarussische kunstenaar en activist Tasha Arlova
25 november 20:00
Cinema Middelburg Middelburg
i.s.m. University Collega Roosevelt
Inleiding en nagesprek met professor Barbara Oomen
Nieuwe datum:
8 december 15:15
Kijkhuis Leiden
Workshop en Q&A met Belarussische kunstenaar en activist Tasha Arlova

Tickets

Gratis toegang
Tickets kunnen worden gereserveerd via de website van de desbetreffende filmtheaters.

De 25 eerst geregistreerden per filmtheater ontvangen een gratis consumptie.