De Groene Filmclub

Een paar keer per jaar is bij De Groene Filmclub een Movies that Matter-film online te zien, gratis voor abonnees. Heb je geen abonnement? Neem dan nu een proefabonnement (10 weken voor € 15).

Nu te zien: As I Want

Nadat de revolutie van 25 januari 2011 de Egyptische president Hosni Mubarak heeft verdreven, komt de Moslimbroederschap van Mohamed Morsi aan de macht. Tijdens demonstraties tegen Morsi op de tweede verjaardag van de revolutie, infiltreren groepen mannen de menigte en misbruiken vrouwen. Deze publieke groepsverkrachtingen leiden tot een krachtige, spontane beweging van vrouwen die woedend de straat op gaan.

De Palestijnse filmmaker Samaher Alqadi zit er middenin. Ze filmt de protesten en discussies van deze moedige groep vrouwen – en een enkele man. Ze gebruikt de camera ook om zichzelf te beschermen terwijl ze met blote benen en zonder hoofddoek door de straten van Caïro loopt. De reacties van voorbijgangers en de continue verbale intimidatie zijn shockerend om te zien. Als Alqadi zwanger blijkt te zijn, zet haar dit aan tot gedachten over haar vrijheid, haar opvoeding en het lot van de vrouwen in haar familie.

Bekijk de film