Movies that Matter op Cinetree: I Am Not Your Negro

Op Cinetree vind je een speciale selectie van films uit de collectie van Movies that Matter. Deze is nu aangevuld met I Am Not Your Negro. Sinds zijn première is deze documentaire van Raoul Peck alleen maar actueler geworden. Een film die je gezien moet hebben, wil je de hedendaagse Black Lives Matter beweging in historisch perspectief kunnen plaatsen.

“The story of the negro of America, is the story of America”. Het is één van de meest rake en essentiële zinnen in het script van I Am Not Your Negro. Amerika kent een duister verleden wanneer het gaat om discriminatie, emancipatie en ongelijkheid. Tot vlak voor zijn overlijden (in 1987) werkte auteur en activist James Baldwin aan een maatschappijkritisch manuscript over de rol van de zwarte en witte bevolking in Amerika. Het was een ambitieus project: Baldwin wilde Amerika duiden aan de hand van de levens van drie vermoorde vrienden: Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King Jr.

Het boek over deze zwarte leiders (getiteld Remember This House) bleef beperkt tot slechts 30 pagina’s; toen stierf Baldwin. Gelukkig bleven zijn werk en rake stellingen niet onopgemerkt. In 2014 besloot de Haïtiaanse regisseur Raoul Peck om het werk van Baldwin op een andere manier de wereld in te brengen: door een confronterende documentaire te maken.

 

Bekijk de film