januari

Deep Rising

Matthieu Rytz

Om de groene economie van energie te voorzien, wordt onontgonnen gebied aangeboord: de diepzee. Maar mijnbouw op de oceaanbodem kan enorme, onvoorziene gevolgen hebben. En van wie ís de diepe oceaan eigenlijk? Met adembenemende, haast buitenaardse beelden, en fantastische voice-over van Jason Momoa (AquamanGame of Thrones).  

‘De toekomst is metaal,’ vertelt Gerard Barron, CEO van Deep Green Resources, potentiële investeerders. Zijn bedrijf ontwikkelt manieren om mangaanknollen van de oceaanbodem naar boven te halen. Dit kan, claimt hij, de deur openen naar een duurzame planeet. Volgens hem kunnen deze diepzeeschatten de wereldwijde hausse aan elektrische auto’s volledig van energie voorzien.

Barrons groene pitch kan op veel enthousiasme rekenen. Maar experts als marien geoloog Sandor Mulsow zijn fel tegen mijnbouw op de oceaanbodem. De mineralen zijn cruciaal voor de biodiversiteit in de oceaan – die op haar beurt cruciaal is voor het leven op aarde. Bovendien is vastgelegd dat de diepzee ‘gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid’ is – ofwel: eigendom van ons allemaal. Maar de organisatie die deze status moet verdedigen, lijkt heel makkelijk te manipuleren. En wordt er naar de inheemse bevolking van Papoea-Nieuw-Guinea, wier levensonderhoud door de praktijk wordt bedreigd, überhaupt geluisterd?

Credits

Regie
Matthieu Rytz
Soort
Documentaire
Productieland
Verenigde Staten
Jaar
2023
Duur
93 minuten
Gesproken taal
Engels
Ondertiteling
geen
*Theaters met een verdiepingsprogramma in het Engels.

Theaters, data en tijden (wordt aangevuld wanneer bekend)

Alkmaar
in Filmhuis Alkmaar
Amersfoort
in De Lieve Vrouw
Amsterdam
wo 24 jan in Kriterion*
Apeldoorn
di 9 jan in Gigant
Arnhem
in Focus Filmtheater
Breda
in Filmhuis Breda
Delft
in Filmhuis Lumen
Den Haag
zo 14 jan om 15:00 in Filmhuis Den Haag*
Deventer
in MIMIK
Gouda
in Filmhuis Gouda
Groningen
in VERA Zienema*
Hilversum
di 9 jan om 19:00 in Filmtheater Hilversum
Leiden
ma 8 jan om 19:00 in Kijkhuis*
Middelburg
in Cinema Middelburg*
Schiedam
di 16 jan in Wenneker Cinema
Utrecht
in Louis Hartlooper Complex*
Wageningen
in Movie W*