#EducationNoMatterWhat

Humanitaire hulp van de EU steunt onderwijs voor kinderen in noodsituaties

Voorafgaand aan de On Tour film van mei, The Mind Game, zullen we de korte film When I Grow Up van Claire Billet en Olivier Jobard vertonen. Een uiterst actuele documentaire, geschoten in Oekraïne, over jongeren in conflictsituaties en het belang van humanitaire hulp en educatie. De film maakt deel uit van de #EducationNoMatterWhat campagne van de European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations.

Over de film

Op 24 februari 2022 viel het stil in de schoollokalen in Oekraïne toen het nieuws bekend werd over de dreigende Russische invasie. In de daaropvolgende maanden werd het onderwijs van jongeren – de sleutel tot hun toekomst – op zijn kop gezet toen gebouwen in het hele land, inclusief scholen, meedogenloos werden gebombardeerd.

Maar dit is slechts de helft van het verhaal. De vastberadenheid, eenheid en solidariteit van Oekraïense jongeren, samen met de steun van de Europese Unie, hielp hen om de invasie te trotseren en prioriteit te geven aan de voortzetting van hun opleiding. In het hele land worden scholen herbouwd en klaslokalen hersteld. Kinderen kunnen weer gaan studeren, hun gekozen carrière voortzetten en de volwassenen worden die ze willen zijn. Hun ambitie is sterker dan ooit.

When I Grow Up documenteert de moed en vastberadenheid van deze jonge mensen. Het gaan in op de innerlijke kracht, toewijding en doorzettingsvermogen die kenmerkend zijn voor elk kind wiens dromen sterker zijn dan de gevolgen van de oorlog.

Door deze jongeren een stem te geven, documenteren we hoe, ondanks de zware tol van de oorlog, moed en hoop op een mooie toekomst altijd de overhand hebben.

Bekijk de film hieronder

Over de campagne

De korte film wordt in ruim elf landen uitgezet om aandacht te vragen voor humanitaire hulp voor kinderen in en uit oorlogsgebieden. De Europese Unie heeft in 2022, 100 miljoen euro uitgegeven om Oekraïense jongeren weer naar school te krijgen, onder de campagne Education, No Matter What! Of lees hier hun Emergency Report.

#EducationNoMatterWhatOn Tour: The Mind Game