december

Erasing Frank

Gábor Fabricius

In het communistische Hongarije wordt punkzanger Frank in een psychiatrische kliniek geplaatst. Daar ontmoet hij Hanna, die niet praat maar met wie hij een intuïtieve artistieke en persoonlijke band voelt. Samen zijn ze vastberaden op te staan tegen het systeem. Verontrustend drama, geschoten in korrelig zwart-wit.

In Boedapest in 1983 geven Frank en zijn punkband een opzwepend concert. Tijdens het optreden wordt de band gearresteerd wegens ‘anti-staatsopzweping en propaganda’. Met hulp van zijn vriendin Anna lukt het Frank gevangenisstraf te vermijden en komt hij op de open afdeling van de psychiatrische kliniek waar Anna werkt. Daar zitten veel kunstenaars, schrijvers, pacifisten en intellectuelen te ‘herstellen van de stress’.

Ondanks de relatieve vrijheid op de open afdeling heeft Frank moeite zijn geestelijke gezondheid te bewaren. Samen met de gelijkgestemde Hanna zoekt hij manieren om zich te uiten in een omgeving waar alle individualiteit wordt onderdrukt. In vaak surrealistische, droomachtige scènes ontmoet Frank vele interessante personages. Zoals de oude Dr. Eros, die hem waarschuwt ‘het meest progressieve regime ter wereld’ niet te dwarsbomen. Is er voor Frank en Hanna een manier om het systeem te verslaan?

Credits

Regie
Gábor Fabricius
Soort
Fictie
Productieland
Hongarije
Jaar
2021
Gesproken taal
Hongaars
Ondertiteling
Engels
*Theaters met een verdiepingsprogramma in het Engels.

Theaters, data en tijden (worden aangevuld wanneer bekend)

Alkmaar
in Filmhuis Alkmaar
Amersfoort
in De Lieve Vrouw
Amsterdam
in Kriterion*
Apeldoorn
in Gigant
Arnhem
in Focus Filmtheater
Delft
in Filmhuis Lumen
Den Haag
in Filmhuis Den Haag*
Deventer
in MIMIK
Enschede
in Concordia
Groningen
in VERA Zienema*
Hilversum
in Filmtheater Hilversum
Leiden
in Kijkhuis*
Maastricht
in Lumière Cinema*
Middelburg
in Cinema Middelburg*
Nijmegen
in LUX
Utrecht
in Louis Hartlooper Complex
Wageningen
in Movie W*