oktober

Eternal Spring (長春)

Jason Loftus

Het spannende en emotionele verhaal van een groep Falun Gong-leden die korte tijd de Chinese staatstelevisie wisten over te nemen. Een verhaal van ongekende moed en leven onder totalitaire heerschappij. Animatie en documentaire op ingenieuze manier gecombineerd, met adembenemend resultaat.

‘De geschiedenis heeft de Chinezen een les geleerd,’ horen we aan het begin van Eternal Spring (長春). ‘Wie durft op te staan tegen de Partij, zal lijden.’ Toch is opstaan tegen de Chinese Communistische Partij precies wat een groep leden van de verboden spirituele beweging Falun Gong deed. Op 5 maart 2002 braken ze in tijdens een uitzending van de Chinese staatstelevisie en lieten een video zien over de beweging.

Hun verhaal is tot een animatie gemaakt door cartoonist Daxiong, zelf ook Falun Gong-beoefenaar. Zijn adembenemende en ijzingwekkende geanimeerde scènes worden afgewisseld met interviews met vele hoofdpersonen – dat wil zeggen: degenen die het overleefden en China wisten te ontvluchten. Naast de spannende verhalen over mensen als ‘Mr. White’, de onbevreesde en gepassioneerde ‘Big Truck’ en meesterbrein Liang – een grootmeester in geheime guerrilla-informatiecampagnes – overpeinst Daxiong zijn eigen keuzes en dilemma’s, en gaat de confrontatie aan met zijn pijn.

Credits

Regie
Jason Loftus
Soort
Documentaire
Productieland
Canada
Jaar
2022
Gesproken taal
Chinees (Mandarijn), Engels
Ondertiteling
Engels
*Theaters met een verdiepingsprogramma in het Engels.

Theaters, data en tijden (worden aangevuld wanneer bekend)

Alkmaar
in Filmhuis Alkmaar
Amersfoort
in De Lieve Vrouw
Amsterdam
in Kriterion*
Apeldoorn
in Gigant
Arnhem
in Focus Filmtheater
Delft
in Filmhuis Lumen
Den Haag
in Filmhuis Den Haag*
Deventer
in MIMIK
Enschede
in Concordia
Groningen
in VERA Zienema*
Hilversum
in Filmtheater Hilversum
Leiden
in Kijkhuis*
Maastricht
in Lumière Cinema*
Middelburg
in Cinema Middelburg*
Nijmegen
in LUX
Utrecht
in Louis Hartlooper Complex
Wageningen
in Movie W*