november

Rebellion

Maia Kenworthy en Elena Sánchez Bellot

Fascinerende kijk achter de schermen van klimaatactiegroep Extinction Rebellion. Van de uitbundige en ontregelende acties gebaseerd op burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloosheid, naar de interne spanningen en botsende persoonlijkheden. Terwijl de autoriteiten steeds agressiever optreden, bereiken de tegenstellingen binnen de groep een kookpunt.

‘Ontregelen, dat is de sleutel,’ zegt Roger Hallam, de charismatische medeoprichter van Extinction Rebellion. Als biologische boer ondervond Hallam de gevolgen van klimaatverandering, met misoogsten en ontslagen door het steeds onvoorspelbaardere weer. Binnen een jaar na haar oprichting in 2018, kreeg Extinction Rebellion het idee van een ‘klimaatnoodtoestand’ boven aan de wereldwijde politieke agenda.

Rebellion volgt de groep vanaf haar ontstaan, naar de euforische doorbraakactie ‘April Rebellion’ van 2019, en verder. We zien de activisten strategische verkeerspunten blokkeren en zichzelf vastlijmen aan het Shell-kantoor. Allemaal volgens Hallams adagium: ‘Wie niet in de gevangenis zit, zit niet in het verzet.’ Tegelijk groeien de interne spanningen als strategieën, stijlen en persoonlijkheden botsen. Uiteindelijk wordt Hallam zelf een bron van onvrede – niet in de laatste plaats voor zijn dochter Savannah.

Credits

Regie
Maia Kenworthy en Elena Sánchez Bellot
Soort
Documentaire
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Jaar
2021
Gesproken taal
Engels
Ondertiteling
Engels
*Theaters met een verdiepingsprogramma in het Engels.

Theaters, data en tijden (worden aangevuld wanneer bekend)

Alkmaar
in Filmhuis Alkmaar
Amersfoort
in De Lieve Vrouw
Amsterdam
in Kriterion*
Apeldoorn
in Gigant
Arnhem
in Focus Filmtheater
Delft
in Filmhuis Lumen
Den Haag
in Filmhuis Den Haag*
Deventer
in MIMIK
Enschede
in Concordia
Groningen
in VERA Zienema*
Hilversum
in Filmtheater Hilversum
Leiden
in Kijkhuis*
Maastricht
in Lumière Cinema*
Middelburg
in Cinema Middelburg*
Nijmegen
in LUX
Utrecht
in Louis Hartlooper Complex
Wageningen
in Movie W*