Maart & april

Wij praten niet

Marjolein Busstra
*MtMF22 Preview

Een intrigerende documentaire met diepgaande gesprekken tussen therapeuten en jongeren die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting. De film neemt ons mee in de innerlijke strijd van vier personages die proberen te breken met hun voormalige wereld, waar ze – de één meer dan de ander – maar moeilijk van los kunnen komen.

De film biedt een blik op de dynamiek van therapie, waarbij de jongeren pijnlijke herinneringen ophalen en geconfronteerd worden met hun verstoorde zelfbeeld vol schaamte en schuld. Wij praten niet wijst ons op het belang van signalering omtrent seksueel geweld en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.

Door in het hoofd van de jongeren te kruipen maakt Marjolein op een zorgvuldige en genuanceerde manier de complexiteit van de problematiek en het grijze gebied daaromheen zichtbaar. Met haar camera zijn wij getuige van de intieme therapiegesprekken en laat zij zien wat het met de jongeren doet als er naar hen geluisterd wordt. We worden gevangen door de pijnlijke ervaringen van de jongeren en krijgen als kijker het benauwde gevoel van de verstikkende situatie mee. Visuele, metaforische scènes wisselen deze dialogen af en geven lucht aan de heftigheid in de gesprekken. Ondanks hun heftige situatie brengen de jongeren met humor, zelfspot en een nuchtere blik een lichtheid met hen mee.

Zo kom je er achter dat het geweld waar ze mee te maken hebben zo alledaags is, dat zelfs het woord verkrachting geen indruk meer maakt. We zien hoe de toewijding van de therapeuten en de dynamiek van hun gesprekken de jongeren stimuleert om hun verleden een plek te geven en te werken aan het repareren van hun zelfbeeld – zonder veroordeling, schaamte of schuld. Stapje voor stapje leren zij hun eigen grenzen aan te geven, hun eigen keuzes te maken en hun boosheid en beschadigde vertrouwen een plek te geven om zo zeggenschap over hun eigen lichaam terug te winnen en zelfs een beetje van zichzelf te houden.

In maart en april vertonen we Wij praten niet in een select aantal On Tour filmtheaters als speciale Movies that Matter Festival 2022 preview.

Credits

Regie
Marjolein Busstra
Soort
Documentaire
Land
Nederland
Jaar
2022
Gesproken taal
Nederlands
*filmtheaters met Engels ondertiteling

Theaters, data en tijden

Alkmaar
di 8 mrt om 19:00 in Filmhuis Alkmaar
Amsterdam
zo 3 apr om 19:30 in Kriterion*
Amsterdam
vr 15 apr om 19:30 in Melkweg Cinema (On Tour gasttheater)
Amsterdam
wo 13 apr om 20:00 in Pakhuis de Zwijger (On Tour gasttheater)
Apeldoorn
di 8 mrt om 20:00 in Gigant
Arnhem
wo 23 mrt om 19:00 in Focus Filmtheater
Delft
do 31 mrt om 19:30 in Filmhuis Lumen
Deventer
ma 28 mrt om 20:00 in MIMIK
Enschede
zo 3 apr om 13:00 in Concordia
Groningen
di 5 apr om 20:30 in Vera Zienema*
Hilversum
ma 11 apr om 20:15 in Filmtheater Hilversum
Leiden
ma 14 mrt om 19:00 in Kijkhuis*
Nijmegen
wo 16 mrt om 19:30 in LUX
Wageningen
di 29 mrt om 19:30 in Movie W*