Earcatch & Subcatch

Als festival met een focus op mensenrechten hechten wij veel waarde aan audiovisuele toegankelijkheid en geloven wij dat het van belang is dat toegankelijkheid voor iedereen geen uitzondering meer is maar regel wordt. Een aantal festivalfilms is daarom toegankelijk voor mensen met een visuele of een auditieve beperking, via de gratis apps Earcatch (audiodescriptie) en Subcatch van Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid.

Bij de volgende festivalfilms zijn audiodescriptie (via Earcatch) en/of ondertiteling voor doven & slechthorenden (via Subcatch) beschikbaar:

Meer informatie over de apps

 • Earcatch

  Voor bezoekers met een visuele beperking (audiodescriptie blinden/slechtzienden)
  De Earcatch app bevat audiodescriptie voor een groot aantal films. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met het geluid in de bioscoop of van je televisie of computer. Dankzij Earcatch is het audiodescriptie-aanbod gratis en makkelijk toegankelijk voor de gebruiker. Audiodescriptie is de techniek die onder meer film en televisie toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden. Het geluid van de film wordt aangevuld met een extra geluidsspoor. Tijdens de pauzes in de dialoog, beschrijft een voice-over visuele elementen uit de film zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.

  Hoe werkt het?
  Doormiddel van de Earcatch app kun je van tevoren het audiodescriptiebestand van de film naar keuze downloaden op je smartphone of tablet. Wanneer de film begint, start je het afspelen van de audiodescriptie. Door middel van geluidsherkenning zorgt Earcatch ervoor dat audiodescriptie en film precies synchroon met elkaar lopen. De gebruiker luistert via een koptelefoon of oortje naar de audiodescriptie.

  Meer informatie

 • Subcatch

  Voor bezoekers met een visuele beperking (ondertiteling doven/slechthorenden)
  De Subcatch app bevat speciale ondertiteling voor Nederlandstalige bioscoopfilms en documentaires, waardoor ook dove en slechthorende mensen deze kunnen volgen. Het bijzondere van de technologie van deze app is dat de gebruiker de film of documentaire bij elke vertoning in elke bioscoop of filmtheater kan gebruiken via een smartphone of tablet. Zowel de app als de ondertiteling is gratis beschikbaar voor de gebruiker.

  Hoe werkt het?
  Voorafgaand aan de film kun je de Subcatch app downloaden. Subcatch biedt met toepassing van nieuwe technologie een effectieve oplossing voor het aanbieden van ondertiteling in de bioscoop via smartphone of tablet. Door te luisteren naar het geluid van de film is Subcatch in staat te synchroniseren, waardoor de ondertiteling automatisch met de film meeloopt.

  Meer informatie