They Will Have To Kill Us First: Malian Music In Exile

Johanna Schwartz

Muziek is een van de belangrijkste vormen van communicatie voor de Malinese bevolking. Maar toen jihadisten in 2012 het noordelijke deel van het land bezetten, werd muziek verboden. Radiostations zijn vernietigd en instrumenten verbannen. Malinese muzikanten zagen zich gedwongen onder te duiken of te vluchten. Aangrijpend verslag van hoe zij ervoor vechten de muziek in hun land levend te houden.

De film volgt Malinese muzikanten die verdreven werden uit het noorden van het land en nu in naburige landen of in vluchtelingenkampen wonen. Voor de band Songhoy Blues gloort er hoop aan de horizon. Deze jongens vluchtten naar de stad Bamako, waar ze werden ontdekt door een Engelse talentscout. Nu toeren ze door Europa, maar liever zouden ze zien dat hun muziek weer door heel Mali gehoord werd.

Zangeres Fadimata ‘Disco’ Walet Oumar zag zich genoodzaakt te vertrekken naar Burkina Faso. Daar helpt ze vrouwelijke lotgenoten in een vluchtelingenkamp door met hen te zingen. We zien hoe de muzikanten, ondanks de benarde omstandigheden, vechten om hun muziek levend te houden. Wanneer het Franse leger ingrijpt in de regio, gevolgd door een VN-missie, lijkt het tij te keren. Kunnen de verbannen muzikanten terugkeren naar hun geliefde Timboektoe en daar hun instrumenten weer laten klinken?

Credits

Regisseur
Johanna Schwartz
Jaartal
2015
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
100 minuten
Taal
Bambara, Engels, Frans, Songhoy, Tamashek
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Mojo Musique
World Sales
BBC Worldwide Music