Webinar: Media Makers in the Frontline

Deze webinar onderzoekt de burgermaatschappij die wordt aangevallen door de strengste regimes en hoe mediamakers van over de hele wereld hun collega’s en hun zaken kunnen steunen. 
  
In het afgelopen decennium is het harde optreden tegen journalisten en filmmakers wereldwijd één van de grootste tegenslagen tegen maatschappelijk bewegingen over de hele wereld, zoals de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Michelle Bachelet in september vorig jaar verklaarde. Tegelijkertijd hebben meer activistische mediamakers het internet en sociale media gebruikt om hun stem te laten horen en de acties van repressieve regimes aan de kaak te stellen dan ooit tevoren. Twee van de meest opvallende voorbeelden daarvan zijn de burgers in Myanmar en Wit-Rusland die de straat op gingen en de gewelddadige reactie van hun regeringen onthulden. Hoe werkt het verzet en de burgerlijke ongehoorzaamheid in landen als Myanmar en Wit-Rusland op dit moment en met wat voor soort terugslag hebben ze te maken? Hoe kan de internationale filmgemeenschap hun bijdrage leveren om de lokale en internationale besluitvorming te beïnvloeden? 
  
We laten clips zien van anonieme filmmakers uit Myanmar en materiaal uit Wit-Rusland, gefilmd tegen hoge kosten. We hopen deze activistische makers / filmactivisten via Zoom te verwelkomen, hun ervaringen te delen en te bespreken wat de rol van de internationale filmgemeenschap zou moeten zijn. 
  
Met oa “Vasili” (filmmaker uit Myanmar), filmmaker Aliaksei Paluyan (‘Courage’, Belarus), Sigal Yehuda (Close Up), Igor Blaževič (One World Film Festival) en Corinne van Egeraat & Petr Lom (ZIN Documentaire).

Moderator: Margje de Koning 

Taal: Engels