Fly So Far winnaar Activist Documentary Award

Fly So Far van regisseur Celina Escher heeft de Activist Documentary Award gewonnen op het Movies that Matter Festival 2021.

De documentaire is een inspirerend portret van Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador. Nadat haar baby dood is geboren, wordt ze veroordeeld tot dertig jaar celstraf wegens moord. In de gevangenis komt ze erachter dat ze niet de enige is. Samen besluiten de vrouwen voor hun rechten op te komen.

Fly So Far is nog tot zaterdag 24 april 20:00 online te zien.

Tickets en info

Juryrapport

De jury koos unaniem voor Fly So Far, en prees de maatschappelijke relevantie van de documentaire: “De belangrijkste boodschap van de film is het onrecht dat wordt aangedaan aan vrouwen die in El Salvador worden beschuldigd van ‘moord’ omdat ze een miskraam hebben gehad. In een tijdperk waarin de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen wereldwijd ernstig onder druk staan, staat Teodora’s zaak symbool voor wat er met vrouwen gebeurt als abortus strafbaar wordt gesteld. Deze documentaire laat zien dat het bestrijden van mensenrechten geen luxe is voor de ontwikkelde minderheid, maar een universele noodzaak voor mensen in minder bedeelde omstandigheden.”

De jury had ook lovende woorden over voor de filmische kwaliteit van de documentaire: “De kleuren en cinematografie waren indrukwekkend [en] de animaties tussen de beelden gaven een extra dimensie aan de documentaire. […] De filmmaker kwam heel dicht bij Teodora en liet zien dat de vrouwen overlevenden waren, geen slachtoffers.

A Thousand Cuts kreeg een special mention van de jury.

De Activist-jury bestaat uit:

  • Cees Breederveld (juryvoorzitter) – vicevoorzitter Amnesty International Nederland
  • Cara Mertes – projectdirecteur Moving Image Strategies
  • Petra Stienen – senator Eerste Kamer voor D66, delegatieleider van de Nederlandse delegatie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa
  • Festus Toll – filmmaker
  • Shannon Service – verslaggever en filmmaker

Het Activist-programma wordt georganiseerd in samenwerking met onze hoofdpartner Amnesty International.

Lees het volledige juryrapport