Juryrapport Dutch Movies Matter Competition 2021

Juryleden 

  • Rada Sesic (chairperson); 
  • Irini Sarioglou; 
  • Beth Seymour; 
  • Angelo Bromet; and 
  • Joris Postema

We zouden graag het programmeerteam van Movies that Matter enorm bedanken voor het maken van zo’n enthousiasmerende en uitdagende competitie. De onverwachte combinatie van fictiefilms en documentaires in deze competitie heeft zowel gezorgd voor uitdaging als dat het ertoe leidde dat we enorm genoten hebben om een gezamenlijke beslissing te nemen na het voeren van een interessante discussie. 

De jury heeft besloten om naast de winnaar nog twee speciale vermeldingen toe te kennen.

1. Een film die de kijker lange tijd bijblijft. Het adresseert een onderwerp op een genuanceerde manier en met warmte. Het is prachtige geschoten en vol van sterke, wat koppige, karakters evenals metaforen en spiegels die je laten reflecteren op jezelf, allemaal ondergedompeld in geweldige muziek.

De eerste speciale vermelding gaat naar Sergej Kreso voor zijn film Here We Move Here We Groove. 

2. In een tijd waarin er zoveel wereldwijde onderwerpen spelen waarvan de ene meer aandacht vraagt dan het andere, waardeerden we allemaal en vonden we het verfrissend dat een filmmaker inzoomt op lokale issues die plaatsvinden vlak onder onze neus. En zelfs als het niet dezelfde wereldwijde aandacht krijgt, verdienen deze verhalen het nog steeds om verteld te worden en hebben ze dat ook nodig. Sterke personages, een pakkend familiedrama met relevante en brede sociale context en boven alles: geweldig acteerwerk. De tweede speciale vermelding gaat naar regisseur Flynn von Kleist voor de film I Don’t Wanna Dance. 

En de Hoofdprijs van de DUTCH MOVIES MATTER Competitie 2021 gaat naar de film die een grote indruk op ons achterliet en ontroerde. Hoewel het onderwerp al veel bediscussieerd is in de media, biedt deze film een nieuw  perspectief op iets waarvan we dachten dat we het wel wisten. Het is een film die in de stijl van direct cinema ervoor zorgt dat we IN de situatie zitten, OP de plek en tijd waar de gebeurtenissen van de film plaatsvinden. We delen de pijn en teleurstellingen met de hoofdpersonages terwijl de film tegelijkertijd optimistisch blijft.

Deze pakkende film met geweldige toegang en vakkundig gemaakte visuals, vertelt het brandende verhaal van een moderne Europese Odyssee, van jongeren die weggeduwd in hun eigen schaduwen moeten leven en een spel van Leven en Dood moeten doen. En zoals een van hen zegt: “Als je het voltooid, win je het spel. En als je faalt, dan probeer je het de volgende keer. Er is geen andere optie.”

De Hoofdprijs gaat naar: 

Eefje Blankevoort en Els van Driel voor hun film Shadow Game.

Gefeliciteerd!