Kijk de verdiepingsprogramma’s van MtMF21 terug

Een festival met prachtige films en makers levert de mooiste gesprekken op. Bekijk de Q&A’s, Meet the Makers en andere interessante programma’s die je gemist hebt hieronder terug. Gesorteerd per film en programma op alfabetische volgorde.

Camera Justitia Masterclass: Judge Eboe-Osuji

In deze Masterclass eerden we de indrukwekkende carrière van internationale rechter Judge Chile Eboe-Osuji, afzwaaiend President van het Internationaal Strafhof.

Colombia in My Arms

Visueel sterke documentaire over Colombia na de vredesovereenkomst tussen de regering en de FARC-guerrilla’s. Overleeft de fragiele vrede het wantrouwen en de rancune opgebouwd door decennia van oorlog? Met verkiezingen in aantocht, hopen sommige politici te profiteren van het nog verder opstoken van de spanningen.

Moderator Jorie Horsthuis gaat in gesprek met regisseurs Jenni Kivistö en Jussi Rastasen en met Beatriz Mayans (expert ‘transitional justice’, VU University Amsterdam) over het complexe vredesproces in Colombia, waarin belangrijke stappen gezet zijn om een vredesovereenkomst te tekenen tussen de FARC en de overheid in 2016, maar die nog steeds niet voltooid is

De nos frères blessés

Naar aanleiding van De nos frères blessés spraken we met historica Stef Scagliola over de onafhankelijkheidsoorlogen in de Franse koloniën en Indonesië en hoe de Franse en Nederlandse regeringen toen zijn opgetreden en wat zij nu doen met deze collectieve schandvlek.

Dying to Divorce – Meet the Makers Live
Earth at Stake-selectie

Introductie door vice-president van de Europese commissie Frans Timmermans.

Here We Move Here We Groove

DJ Soko, ‘Godfather van de Balkan Beats’, gaat tijdens een muzikale roadtrip op zoek naar ‘een nieuw geluid voor Europa’. Net zoals hij nieuwe invloeden meebracht in de jaren 1990, doen vluchtelingen en migranten dat nu ook. Opwindende en hoopvolle documentaire over hoe muziek verschillen overbrugt.

Moderator Süheyla Yalçın praat met regisseur Sergej Kreso en musicus Robert Šoko over muziek als manier om je identiteit over te brengen en hoe nieuwkomers in Europa daar nieuwe lagen aan toevoegen.

I Don’t Wanna Dance – Meet the Makers Live
In het hoofd van de dokter

Moderator Bahram Sadeghi spreekt met eerste hulpmedewerker Jasper Rebel over de korte documentaire In het hoofd van de dokter van Juul Op den Kamp.

Influence

Het verhaal van de beruchte pr-firma Bell Pottinger en zijn medeoprichter, de gewetenloze spindoctor Tim Bell. Hij bood zijn cliënten meer dan reclame alleen en deinsde er niet voor terug dictators te helpen, oorlogen te verkopen en geweld uit te lokken. Morele overwegingen speelden geen rol: ‘Ik ben geen priester.’

Josep

Prachtige, tedere animatie door de Franse cartoonist Aurel, over de Spaanse illustrator Josep Bartolí, die in 1939 het Franco-regime ontvluchtte naar Frankrijk. In een concentratiekamp voor Spaanse vluchtelingen ontmoet hij de goedmoedige gendarme Serge met wie hij een vriendschap opbouwt.

Moderator Bahram Sadeghi gaat in gesprek met Wouter Veraart over de rechten van “de vluchteling” die, zoals Hannah Arendt constateerde, ondanks de algemeen vastgelegde mensenrechten feitelijk helemaal geen rechten hebben.

Masterclass Julie Goldman & Maite Alberdi
Oasis

Marija en Dragana wonen in een instituut voor jongeren met een geestelijke beperking vlak bij Belgrado. Ze zijn allebei verliefd op de stille Robert en gaan de strijd aan om zijn aandacht. Intense, krachtige film, geacteerd door echte inwoners van het instituut waar de film is opgenomen.

Filmcriticus Dana Linssen spreekt met regisseur Ivan Ikic over zijn film.

Only the Devil Lives Without Hope

Spannende documentaire over de Oezbeekse Dilya, die nooit de hoop verliest in haar gevecht voor vrijlating van haar broer Iskandar. De angstaanjagend lange armen van de Oezbeekse dictatuur bereiken haar zelfs in ballingschap in Zweden, waar ze wordt geconfronteerd met een zeer diep verraad.

Elke Kuijper (Press Officer voor Amnesty International Nederland) gaat in gesprek met regisseur Magnus Gertten over Only the Devil Lives Without Hope.

Quo Vadis, Aida

Het indrukwekkende drama Quo Vadis, Aida? verhaalt over de uren in aanloop naar de genocide van Srebrenica in 1995. Aïda werkt als tolk op de door de Nederlanders geleide VN-basis. Ze wordt verscheurd tussen haar plicht tegenover de machteloze Dutchbatters, en de wanhoop van haar dorpsgenoten – vooral haar man en twee zonen. Winnaar van de Grand Jury Fiction Award.

Remke de Lange en Cees van der Laan (Trouw) introduceren de film Quo Vadis, Aida? tijdens de Trouw Special.

Return to Epipo

In de jaren 1980 was Epipo voor velen een van de meest opwindende zomerkampen van Hongarije. Maar onder de oppervlakte sluimerden geheimen en misbruik. Filmmaker Judit Oláh bezocht Epipo als kind. Nu brengt ze een groep van haar oud-kampgenoten bijeen om samen hun ervaringen na te spelen.

Margje de Koning, artistiek directeur van Movies that Matter, gaat in gesprek met regisseur Judit Oláh.

Shadow Game

Indrukwekkende documentaire over meerdere tienerjongens die hun land zijn ontvlucht en bescherming proberen te vinden in Europa. Verhalen van ontberingen en uitbuiting, maar ook van volharding, warmte en de kracht van de menselijke geest. Verhalen uit het hedendaagse Europa waarvan we niet mogen wegkijken.

Journalist Remke de Lange (Trouw) interviewt regisseurs Els van Driel en Eefje Blankenvoort, onderzoeker Zuhoor al Qaisi en protagonist Mohammed Al Khalifa over het maken van deze speciale film waarin minderjarige jongeren niet alleen de protagonisten zijn, maar ook veel van het camerawerk deden.

Moderator Margriet Vroomans (KRO-NCRV) gaat met filmmakers Els van Driel en Eefje Blankevoort, Europarlementarier Tineke Strik (GroenLinks) en hoogleraar Halleh Ghorashi in op de traumatiserende reis van de hoofdpersonen uit Shadow Game.

Watch Over Me

Ingetogen, zeer ontroerende documentaire over een team voor palliatieve zorg in Delhi. Hulpverlener Maniamma, verpleegster Sini en dokter Reena bezoeken terminale patiënten thuis. Ze helpen ze de resterende tijd zo pijnvrij en waardig mogelijk door te komen, terwijl ze hen en hun familieleden voorbereiden op het onvermijdelijke einde.

Margje de Koning, artistiek directeur van Movies that Matter, gaat in gesprek met regisseur Farida Pacha en producent en cinematograaf Lutz Konermann.

Webinar: Media Makers in the Frontline

Deze webinar onderzoekt de burgermaatschappij die wordt aangevallen door de strengste regimes en hoe mediamakers van over de hele wereld hun collega’s en hun zaken kunnen steunen.

 

Women Take Action – Keynote & Panel

Debra Zimmerman van Women Make Movies geeft een keybote waarin zij haar persoonlijke observaties over de rol van vrouwen in film voor én achter de camera bespreekt. De keynote wordt gevolgd door een panel met vrouwen uit de filmwereld van diverse achtergronden en regio’s om de positie van vrouwen in de filmindustrie te bespreken. Dit panel werd gehost door Creative Europe Netherlands.

Abonneer je op ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste video’s.