Kleinkinderen van de Oost opent het Movies that Matter Festival 2023

De 15e editie van het Movies that Matter Festival wordt op vrijdag 24 maart geopend door Gunay Uslu, Staatssecretaris voor Cultuur en Media. Het festival gaat van start met de wereldpremière van Kleinkinderen van de Oost van Daan van Citters. Deze openingsfilm maakt onderdeel uit van de Dutch Movies Matter-competitie van het festival.

Van Citters speelde als acteur samen met Joenoes Polnaya in de speelfilm De Oost (Jim Taihuttu, 2021), waar op de set een hechte vriendschap ontstond tussen de twee. In Kleinkinderen van de Oost volgen ze het spoor van hun opa’s in Indonesië. Die vochten beiden voor Nederland tegen Indonesische onafhankelijkheid: Daans opa als Nederlands  oorlogsvrijwilliger, die van Joenoes als Molukse soldaat. Hun indringende reis dwingt hen zichzelf moeilijke vragen te stellen: over schuld, schaamte en transgenerationele trauma. 

Daan en Joenoes ontdekken hoe een vaak verzwegen geschiedenis van invloed is geweest op wie ze zijn. Hun reis confronteert ze met complexiteit van “goed en fout” en dwingt ze na te denken over intergenerationeel trauma en de blijvende impact van het koloniale verleden. Deze film laat dit op een heel integere manier zien, zonder daarmee iemand te veroordelen. Los van de actualiteit van het onderwerp van de film, zit de kracht ook in de verbinding tussen de twee vrienden die haast door het scherm voelbaar wordt. Dat is wat in het publieke debat op dit moment nog vaak ontbreekt.” – Margje de Koning, artistiek directeur Movies that Matter.

Naast Theater aan het Spui (Den Haag) is de openingsfilm op 24 maart ook te zien op de volgende satellietlocaties: Filmhuis Alkmaar, Lumière (Maastricht), Louis Hartlooper Complex (Utrecht), Verkadefabriek (Den Bosch) en CineCity (Vlissingen).

Over het Movies that Matter Festival

Het Movies that Matter Festival is dit jaar – na drie aangepaste edities – weer volop terug in de fysieke zalen van Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui en Pathé Buitenhof. Dit jaar vieren wij van 24 maart t/m 1 april ons 15-jarig jubileum in Den Haag. Daar en op satellietlocaties door het hele land, zijn weer urgente, ontroerende en inspirerende films te zien.

De kaartverkoop start op donderdag 9 maart.