Movies that Matter Festival 2022: Changing Matters

Voel de wereld veranderen op het Movies that Matter Festival 2022. Vooruit, achteruit en in richtingen die we nog nauwelijks bevatten. Bekijk ruim tachtig prachtige, spannende en aangrijpende documentaires en speelfilms van over de hele wereld. Beleef inspirerende debatten, Q&A’s en educatieve programma’s. Ontmoet regisseurs, activisten, denkers en deskundigen.

Van 8 t/m 16 april in Den Haag (Filmhuis Den Haag en Pathé Buitenhof), online en op satellietlocaties door het land: hét internationale filmfestival over mensenrechten. De kaartverkoop start op donderdag 24 maart.

Competities

In Activist kijk je documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers. Camera Justitia zoomt in op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten. Het Movies that Matter Festival reikt in totaal zeven awards uit binnen de verschillende competities.

Verder kiezen internationale jury’s één winnaar voor de Grand Jury Documentary en Grand Jury Fiction, waarbij cinematografie en inhoud hand in hand gaan. Met trots lanceren we dit jaar ook de Shorts competitie. Voor het eerst reiken we de Shorts Award uit aan een van de acht geselecteerde korte films van ons festival. Voor de Students’ Choice Award komen drie films in aanmerking gekozen door een studentenjury van de Universiteit Leiden.

Thema’s

De films in Take on Future laten de dilemma’s van de overgang naar een duurzame toekomst zien. Wat is er nodig om dit te versnellen? Take on Love is een kleurrijk, divers en sprankelend themaprogramma over het recht om jezelf te zijn en te houden van wie je wil. In Take on Power presenteren wij films over ongelijke machtsverhoudingen. En over mensen die het opnemen tegen krachten en structuren die groter lijken dan henzelf. In het nieuwe thema Take on Voices wordt stem gegeven aan journalisten, festivalorganisatoren, filmmakers, activisten en kunstenaars wiens vrijheid van meningsuiting beperkt wordt. Recente en urgente films uit en over Afghanistan krijgen aandacht in Take on Afghanistan. Welke ingrijpende gevolgen hebben de laatste ontwikkelingen op filmmakers en de mensenrechten in het land?

Ga naar de FAQGa naar het programma

Meer dan een festival

Door een filmkaartje te kopen maak je het mogelijk dat mensen het gesprek aangaan over mensenrechten, in Nederland en daarbuiten. Movies that Matter is een not-for-profit stichting. Met film willen we het bewustzijn en de discussie over mensenrechten, duurzaamheid en een rechtvaardige samenleving bevorderen. Met al onze programma’s proberen we een verschil te maken, in Nederland en wereldwijd juist ook op plaatsen waar kennis en gesprekken over mensenrechten niet vanzelfsprekend zijn. Lees meer over onze activiteiten.