In het geheim gemaakte documentaire ‘Navalny’ opent het Movies that Matter Festival 2022

De film Navalny opent op vrijdag 8 april het Movies that Matter Festival. Regisseur Daniel Roher vertelt het bloedstollende verhaal van de moordpoging in 2020 op de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Navalny won de Audience Award: U.S. Documentary en de Festival Favourite Award op Sundance Film Festival 2022.

Tickets

“Navalny schetst een beeld van een land dat steeds dieper de duisternis in zakt. Het jarenlange inperken van vrijheden en de huidige oorlog in Oekraïne laten zien hoe gevaarlijk Rusland onder Vladimir Poetin is geworden. Voor mij illustreert onze openingsfilm glashelder wat er kan gebeuren wanneer één man ongebreidelde macht naar zich toetrekt. Wat er gebeurt wanneer zo’n leider volstrekt niet meer luistert naar tegenspraak en er een eigen realiteit op na houdt. Voor Movies that Matter is het blootleggen van situaties waarin mensenrechten in het geding zijn uiterst urgent.” – Margje de Koning – artistiek directeur

Over Navalny

Op 20 augustus 2020 raakt Aleksej Navalny ernstig ziek in een vliegtuig onderweg vanuit Siberië. Hij was vergiftigd en kon op het nippertje worden gered. De moordaanslag kwam na jaren van intensiverende strijd tussen Navalny en de Russische president Vladimir Poetin. Terwijl Navalny in Duitsland in ballingschap herstelt van de vergiftiging, gaat hij samen met onderzoekscollectief Bellingcat achter de daders aan.

De Bellingcat-onderzoeker spoort het moordcommando op dat het op Navalny had gemunt. In een werkelijk verbijsterende scène spreekt Navalny via de telefoon de mannen die hem probeerden te vermoorden. Net zo thrillerachtig is de vliegreis terug uit Duitsland naar Moskou, waar hij weet dat de autoriteiten hem opwachten.

Voor Navalny kreeg filmmaker Daniel Roher exclusief toegang tot Navalny’s inner circle. Roher werd bekend met de documentaire Once Were Brothers: Robbie Robertson and the Band uit 2019.

Meerdere films op het festival sluiten aan op de huidige situatie in Oekraïne

In het beklemmende, cinematografisch overweldigende Trenches bevinden we ons in de loopgraven aan het front van de Russisch-Oekraïense oorlog zoals die de laatste jaren in de Donbass is uitgevochten. Ook The Treasures of Crimea belicht het conflict tussen beide landen, maar dan in de rechtszaal. Daar vechten Oekraïne en musea op de Krim een emotioneel conflict uit over de vraag: wie is eigenaar van topstukken die in Nederland waren toen Rusland in 2014 de Krim binnenviel? In 107 Mothers zijn we in een Oekraïense vrouwengevangenis, waar een speciale band ontstaat tussen de pas bevallen Lesya en bewaakster Iryna. Prachtig, ingehouden acteerwerk en een verstild beeld van het gevangenisleven worden afgewisseld met persoonlijke interviews met gevangenen.

F@ck This Job volgt tien turbulente jaren achter de schermen bij de Russische televisiezender Dozhd. Oprichter Natasha Sindeeva ontwikkelt zich van een feestende socialite die niet stemt bij verkiezingen, tot een vastberaden kracht tegen Poetins autocratische heerschappij. De invasie van Rusland op de Krim (2014) is een belangrijke pijler. En Captain Volkonogov Escaped (Aleksey Chupov, Natasha Merkulova) is een bloedstollende thriller met magisch-realistische trekjes, spelend in Stalins Rusland tijdens de zuiveringen van eind jaren 1930. Fyodor Volkonogov, een zware jongen bij de veiligheidsdienst, slaat op de vlucht in de hoop zijn ziel te kunnen redden. Maar de meedogenloze majoor Golovnya zit hem op de hielen.

Het Movies that Matter Festival 2022 vindt plaats van vrijdag 8 tot en met zaterdag 16 april in Den Haag, door het land en online. De kaartverkoop start op donderdag 24 maart.