Special

2Doc selectie

2Doc.nl (NPO) is het grootste documentaireplatform van Nederland. Naast een indrukwekkende hoeveelheid documentaires, ontdek je hier de verhalen achter de films die ook lineair te zien zijn bij de NPO. Kijk documentaires, duik in het archief, laat je inspireren door kijktips van de redactie, of bezoek 2Doc Talent, de plek voor debuterende makers. Met 2Doc.nl presenteren we twee documentaires op het festival.

In de NPO 2Doc selectie zijn dit jaar twee bijzondere documentaires opgenomen. Sabaya (Hogir Hirori) en Myanmar Diaries (Myanmar Film Collective). Leden van het Myanmar Film Collective zijn te gast op ons festival en zijn aanwezig bij meerdere nagesprekken. Hun moedige, geheime filmwerk maakt van Myanmar Diaries een urgent meesterwerk over de coup van 2021 in dat land. Ook Sabaya toont grote moed: daar bevrijden vrijwilligers Yezidi-vrouwen uit IS-gevangenschap.

Myanmar Diaries

Myanmar Film Collective

Een hybride collectieve film over het leven in de nasleep van de militaire coup in Myanmar van februari 2021. Korte films van tien jonge anonieme filmmakers, gecombineerd met beeldmateriaal van dappere burgerjournalisten, gefilmd in de straten van Myanmar. Moedig en zeer indrukwekkend.

Sabaya

Hogir Hirori

Documentairethriller over een groep vrijwilligers die Yezidi-vrouwen en -meisjes redden uit IS-gevangenschap. Met de hulp van geïnfiltreerde vrouwen voeren Mahmoud en Ziyad gevaarlijke reddingsmissies uit. Eenmaal bevrijd staan de vrouwen en meisjes voor de zware taak hun leven opnieuw te beginnen.

Kijktips van de redactie

Welke documentaires die te zien zullen zijn op het Movies that Matter Festival zijn volgens filmkenner Helmut Boeijen nog meer écht de moeite waard? Samen met 2Doc.nl redacteur Kitty Munnichs bespreekt hij een aantal documentaires, Duty of Care, Het Grote Verzwijgen, en No Place For You in Our Town. Vervolgens gaan ze samen in gesprek met de maker van één van de films die in premiere zal gaan op Movies that Matter, Elsbeth Fraanje.

Luister de podcast

Werk jij in de docu-wereld? Dan is er genoeg te ontdekken in het Industry programma van het festival. 2Doc.nl vroeg Emma Romeijn (producent Industry Days) welke tips zij heeft voor nieuwe filmmakers.

Bekijk de tips

DocTalks

Kom meer te weten over enkele festivalfilms via de DocTalks van 2Doc. In deze serie worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. Roziena Salihu gaat in gesprek met Rintu Thomas en Sushmit Gosh; de regisseurs van de documentaire Writing with Fire. In deze Doctalk gaat Ersin Kiris in gesprek met regisseur Saeed Taji Farouky over zijn film A Thousand Fires. Presentator Elena Lindemans spreekt in deze DocTalk met de regisseur van Liefsteling, Eva van Barneveld. Hoe kijkt zij terug op het maakproces en hoe wist zij zo dichtbij de hoofdpersonages te komen? Het onherkenbaar in beeld brengen van karakters in een documentaire zorgt voor uitdagingen, zowel in het maakproces als vanuit ethisch perspectief.  2Doc sprak hierover met Marjolein Busstra van Wij praten niet.

Movies that Matter-klassiekers op 2Doc

Thuis alvast een aantal Movies that Matter films kijken? 2Doc maakte dit tiplijstje met veertien aangrijpende films uit het rijke archief van het Movies that Matter Festival.

Bekijk de lijst