Special

Amnesty Student Masterclass: Faceless

In juni 2019 leidde een voorgestelde uitleveringswet die uitleveringen van Hong Kong naar het vasteland van China mogelijk zou maken, tot maandenlange protesten die werden beantwoord met een gewelddadige reactie van de politie.

Samen met Movies that Matter organiseert Amnesty International op dinsdag 12 april een unieke masterclass over deze protesten in Hong Kong. Na het bekijken van de documentaire Faceless, zullen we de protesten in Hong Kong bespreken samen met pro-democratische activisten en nadenken over de implicaties voor mensenrechten.

Faceless

‘Je houdt niet vol omdat je hoop hebt,’ zegt de activist bekend als De Gelovige op een bepaald moment in Faceless. ‘Je hebt hoop omdat je volhoudt.’ Volharding heeft de bevolking van Hongkong in overvloed, nu China steeds meer democratische vrijheden in de stad inperkt. Toen de autoriteiten een wet aankondigden die het mogelijk zou maken Hongkongers uit te leveren aan China, gingen meer dan een miljoen mensen de straat op – en bleven er maandenlang. Faceless volgt vier van hen. Ze blijven anoniem achter maskers en zijn enkel bekend als De Student, De Kunstenaar, De Gelovige en De Dochter.

Meet Hong Kong activists

Bij deze masterclass doen mensenrechtenverdediger Samuel Muk Man Chu en politiek activist Glacier Chung Ching Kwong uit Hong Kong mee. Samuel is een in Hong Kong geboren Amerikaanse activist. Hij is de oprichter en voorzitter van The Campaign for Hong Kong en de Hong Kong Democracy Council (HKDC). Vanwege zijn werk hebben de autoriteiten van Hong Kong in juli 2020 arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Samuel, waarmee hij de eerste buitenlandse burger is die het doelwit is van de Hong Kong National Security Law. Glacier is een PhD-kandidaat in de rechten aan de Universiteit van Hamburg en een Digital Rights Research Fellow aan HKDC. Momenteel leeft Glacier in zelfopgelegde ballingschap in Duitsland.

De toegang is gratis, maar meld je wel van tevoren aan.

Meld je aan