Special

Camera Justitia dag

Wil je de centrale thema’s van het programma Camera Justitia grondiger verkennen?

Samen met het Asser Instituut en de VU Amsterdam presenteren we op donderdag 30 maart een dagvullend Camera Justitia arrangement om dieper in de wereld van film en mondiale rechtvaardigheid te duiken. Deelnemers hebben exclusieve toegang tot besloten sessies van het Camera Justitia seminar en ontvangen kaarten voor de openbare Camera Justitia Masterclass en de Camera Justitia Night. Voertaal: Engels.

Combi-ticketCombi-ticket voor studenten

Seminar Global Justice Cinema

Documentaire is een zeer krachtig medium op het gebied van wereldwijde gerechtigheid. Het kan mensenrechtenschendingen documenteren, oorlogsmisdaden voor de rechtbank bewijzen of een krachtige oproep tot solidariteit en actie overbrengen. Maar documentaire filmmaken is nooit zomaar een ‘neutrale’ registratie van de werkelijkheid. In twee sessies nodigen Professor Wouter Werner en Dr. Sofia Stolk je uit om het verband tussen rechtvaardigheid, documentaire film, waarheid en bewijs te verkennen met een focus op twee films in de Camera Justitia competitie: Theatre of Violence en Iron Butterflies. Het seminar stelt je in staat kritisch te kijken, te beoordelen en te discussiëren over wat deze films communiceren en hoe dit wordt bereikt.

Camera Justitia Masterclass

Aan de hand van filmfragmenten uit het Camera Justitia-programma gaan we in op actuele juridische kwesties met Fabricio Guariglia, voormalig directeur van de afdeling vervolging van het Internationaal Strafhof. De Masterclass wordt gemodereerd door Marieke de Hoon, professor (internationaal) strafrecht.

Camera Justitia Night: Theatre of Violence

De Camera Justitia Night op donderdag 30 maart gaat over recht en rechtvaardigheid. We vertonen de documentaire  Theatre of Violence van Lukasz Konopa en Emil Langballe. De scherpe, flamboyante advocaat Krispus Ayena ons langs een fascinerende, complexe zoektocht naar de essentie van gerechtigheid. Ayena verdedigt Dominic Ongwen voor het Internationaal Strafhof. Ongwen is voormalig commandant in het Oegandese Verzetsleger van de Heer van Joseph Kony. Maar Ongwen is zelf ook ontvoerd en gehersenspoeld door datzelfde leger toen hij pas 9 was en dus rijst de vraag: is hij dader of toch ook slachtoffer?

Lilian Gonçalves-Ho Kang You leidt de avond in en Internationaal Strafhof-expert Kate Gibson verzorgt de keynote. Filmmaker Lukasz Konopa en producent Helle Faber zijn aanwezig voor het nagesprek. De presentatie is in handen van Leila Prnjavorac, Haagse Vrijheidsambassadeur.

Programma

11:00 - 12:30
Seminar Global Justice Cinema: Deel 1 Filmhuis Den Haag - studio B
12:30-13:30
Lunch
13:30-15:00
Seminar Global Justice Cinema: Deel 2 Filmhuis Den Haag - studio B
15:15 - 16:30
Camera Justitia Masterclass Filmhuis Den Haag - zaal 5
20:00 - 22:30
Camera Justitia Night: Theatre of Violence Theater aan het Spui Grote Zaal

Tickets

Combi-ticket
€ 50,-
Combi-ticket student
€ 25,-