Op maandag 27 maart presenteren we een gratis vertoning van This Stolen Country of Mine in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. De film toont hoe activisten in Ecuador zich verzetten tegen China’s honger naar grondstoffen. Nagesprek met een expert van de Europese Commissie en activist uit de film Pául Jarrín Mosquera over de vraag: hoe komen we veilig en eerlijk aan mineralen voor de energietransitie?
In de documentaire This Stolen Country of Mine strijden twee mannen tegen de groeiende en verreikende Chinese invloed in Ecuador. Paúl Jarrín leidt het inheemse verzet tegen de Chinese plundering van Ecuadors natuurlijke hulpbronnen. Journalist Fernando Villavicencio legt de overheidscorruptie bloot die de Chinese economische overname mogelijk maakt. In beide gevallen reageert de staat op volle kracht.
Na de vertoning van This Stolen Country of Mine zal moderator Marieke Eyskoot in gesprek gaan met de inheemse activist uit de film Pául Jarrín Mosquera en met een expert van de Europese Commissie. De Commissie komt binnenkort met een beleidsplan voor kritieke ruwe grondstoffen en in het nagesprek stellen we de vraag hoe we in Europa op een veilige, eerlijke manier aan de grondstoffen kunnen komen die nodig zijn voor de groene transitie. Van Pául horen we hoe zijn kijk daarop is vanuit zijn unieke perspectief als grassroots activist.
Voertaal: Engels