Special

Expo: A New Beginning van Cigdem Yuksel

15 april t/m 6 mei op het Spui, Buitenhof en de Hofweg, Den Haag

A New Beginning is een project van fotograaf Cigdem Yuksel over jongeren die na hun vlucht naar Nederland op zoek gaan naar hun (nieuwe) identiteit. Wie waren ze voor hun vlucht, wie ze zijn geworden en hoe willen ze zijn? De jongeren uiten zich d.m.v tatoeages, gedichten, rap of Instagram posts. Ze zien er cool en stoer uit, maar ze zijn ook kwetsbaar.

Samen met Cigdem zijn deze jongeren op zoek gegaan naar een manier om hun verhaal te vertellen. Om de juiste beelden te vinden om hun verhaal te vertellen vroeg Cigdem de jongeren welk gevoel, beeld, vorm en kleuren ze voor zich zien als zij terugdenken aan bepaalde gebeurtenissen tijdens hun reis, als zij denken aan hun angsten, nachtmerries, het gemis van hun ouders. Hoe zouden ze dat zelf uitbeelden? Maar ze kijkt ook met de jongeren naar hun toekomstbeeld. Hoe zien ze zichzelf in de toekomst? Waar putten ze kracht en plezier uit? De antwoorden laat Cigdem terugkomen in de foto’s.

A New Beginning is onderdeel van het transmediaproject Shadow Game, een project van Eefje Blankevoort en Els van Driel, gemaakt in nauwe samenwerking met journalist, researcher en vertaler Zuhoor al Qaisi. Het project bestaat uit een feature length documentaire (90 min) welke in première gaat op Movies that Matter, een serie korte follow-up documentaires (30 min) waaronder Durrab’s Labyrinth, een impact campagne, en een adventure game.

Op de foto: Mo (22) houdt van de kleur roze. In Syrië mocht hij die kleur niet dragen, dat was voor meisjes. Toen hij als puber zonder ouders in Nederland kwam voelde hij zich bevrijd. “In Syrië kon ik niet zijn wie ik wilde, ik moest zijn wat anderen wilden dat ik was.” Mo studeert aan het Amsterdam Fashion Institute. Foto: Cigdem Yuksel. Tekst: Eefje Blankevoort.

Shadow Game - Tickets

Online - Live
za 17 april 20:00
Online - On Demand
zo 18 april 12:00 - wo 21 april 20:00