Special

Global Justice Cinema Workshop

Je kunt je nu inschrijven voor onze workshop over documentaire film en mondiale gerechtigheid, een inspirerend jaarlijks evenement dat mede wordt georganiseerd door T.M.C. Asser Instituut, VU Amsterdam en het Movies that Matter Festival. De workshop vindt plaats op woensdag 13 en donderdag 14 april 2022 in Den Haag.

Meld je aan

Documentairefilm is een zeer krachtig medium op het gebied van mondiale rechtvaardigheid. Het kan schendingen van de mensenrechten documenteren, machtsmisbruik aan het licht brengen, een sterke boodschap van solidariteit overbrengen en oproepen tot actie. Het maken van documentaires is echter nooit alleen een ‘neutrale’ registratie van de werkelijkheid.

De workshop Global Justice Cinema daagt je uit om kritisch te kijken, te beoordelen en te bespreken wat deze films communiceren en hoe dit wordt bereikt. Voor deze workshop slaan het Asser Instituut en de VU Amsterdam de handen ineen met Movies that Matter.

Daarom kun je geweldige lezingen verwachten over film en internationale rechtspraak door professoren van het Asser Instituut en de VU, evenals een kans om te genieten van de nieuwste films over de complexiteit van internationale rechten. Je krijgt ook de unieke kans om filmmakers en activisten te ontmoeten die aanwezig zijn op het festival. Zo bieden we het beste van zowel de wereld van global justice als de wereld van documentaire film.

De workshop sluit aan bij het Camera Justitia-programma over recht en gerechtigheid op het Movies that Matter Festival.

Voor wie is deze workshop bedoeld?

Het is een multidisciplinair programma, daarom verwelkomen we professionals en studenten uit een breed spectrum van disciplines, maar het is waarschijnlijk het meest interessant voor degenen die betrokken zijn bij film, internationaal recht, mensenrechten, communicatie, media, kunst en internationale politiek.

Er is geen specifieke achtergrond in film en/of internationale rechtspraak vereist, alleen een passie voor het medium film en voor het onderwerp rechtvaardigheid.

Het programma vindt plaats in Den Haag en omvat een diner en een filmvertoning.

 

Voorlopig programma

Woensdag 13 april
Bij het Asser Instituut

09:00 – 13:00: Lezingen over documentaire film en internationale gerechtigheid door Prof. Wouter Werner (VU Amsterdam) en Dr. Sofia Stolk (Asser Instituut) en anderen (n.t.b.)

13:00 – 16:00: Vertoning en bespreking van korte film met filmmaker (n.t.b.)

Op het Movies that Matter Festival

18:00: Diner op festivallocatie

20:00: Vertoning film van Camera Justitia-competitie op Movies that Matter Festival (titel n.t.b.)


Donderdag 14 april
Op het Movies that Matter Festival

9:00 – 11:00: Uitgebreide Q&A discussie met filmmaker

11:00 – 15:30: Lezingen en case studies over Impact en Outreach door Julie Nederkoorn (projectcoördinator International Support bij Movies that Matter) en Michael Liu (advocaat, maatschappelijke activist en onderzoeker Universiteit Leiden)

16:00: Masterclass Camera Justitia (spreker n.t.b.)

18:00: Diner

20:00: Camera Justitia-avond (optioneel)


Projectleider

Dr. Sofia Stolk is onderzoeker in de onderzoekslijn Dispute Settlement and Adjudication bij het T.M.C. Asser Instituut, dat nieuwe, alternatieve en interdisciplinaire methoden onderzoekt voor het analyseren van fundamentele veranderingen in internationale instellingen en in het internationaal recht.

Kosten

Regulier
€ 150
Student
€ 75