Special

Milieudefensie: Duty of Care

Op zaterdag 9 april vertonen wij in samenwerking met de Milieudefensie de korte film Shell en de olieramp in Nigeria met aansluitend de première van Duty of Care, over de rechtszaken tegen Shell en de Nederlandse overheid om klimaatverandering aan te pakken. Na afloop van de film is er een nagesprek met onder anderen regisseur Nic Balthazar en advocaat Roger Cox.

Bestel tickets

Multinationals en overheden staan niet langer boven de wet en zijn aansprakelijk voor de schade die ze lokale gemeenschappen en de mensheid toebrengen. Dat is de conclusie van de baanbrekende rechtszaken die Milieudefensie en Urgenda samen met visionaire advocaten voerden tegen Shell en de Nederlandse overheid: Shell is verantwoordelijk voor de vervuiling die het bij oliewinning in Nigeria heeft veroorzaakt en de rol die het speelt in de opwarming van de aarde. Onze overheid heeft zich met verdragen en eigen wetten gebonden aan het beschermen van haar burgers tegen klimaatverandering. Een enorm succes. En hoe nu verder?

Voorafgaand aan de wereldpremière van Duty of Care vertonen we de short Shell en de olieramp in Nigeria. Vervolgens spreekt moderator Ama van Dantzig met filmmaker Nic Balthazar en directeur Donald Pols (Milieudefensie) over de registratie van deze mijlpalen. Wat is volgens hen het belang van deze zaken en waarom waren ze sexy genoeg om een film over te maken? Na de vertoning gaat Ama in gesprek met campaigner Nine de Pater (Milieudefensie), de Nigeriaanse activist Taiwo Feyisipo en de juridische superster Roger Cox. Wat is de betekenis van de rechterlijke uitspraken? En hoe zijn Nine, Taiwo en Roger van plan Shell en de Nederlandse overheid bij de les te houden?

Voertaal: Nederlands