Special

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Earth at Stake

Op zondag 26 maart vertonen we in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken twee documentaires over klimaatvraagstukken.

Paved Paradise

Karsten de Vreugd

Een bioloog en een filmmaker op een missie om ons voedselsysteem én het zwart-witdenken over landbouw te veranderen. Hoe produceren we genoeg om de wereld te voeden, en vergroten we tegelijkertijd de biodiversiteit? Opbeurend, onthullend en hoopgevend.

Na de vertoning van Paved Paradise zal moderator Marieke Eyskoot in gesprek gaan met gastsprekers Timmo Gaasbeek (Ministerie van Buitenlandse Zaken en Katie Minderhoud (Planbureau voor de Leefomgeving). Daarin kijken we naar wat de vragen die de film opwerpt betekenen voor het globale zuiden, en specifiek Afrika. Hoe moet de landbouw daar eruit zien en wat betekent dat voor ons buitenlandbeleid?

Deep Rising

Matthieu Rytz

Om de groene economie van energie te voorzien, wordt onontgonnen gebied aangeboord: de diepzee. Maar mijnbouw op de oceaanbodem kan enorme, onvoorziene gevolgen hebben. En van wie ís de diepe oceaan eigenlijk? Met adembenemende, haast buitenaardse beelden, en fantastische voice-over van Jason Momoa (AquamanGame of Thrones).

Na de vertoning van Deep Rising zal moderator Marieke Eyskoot in gesprek gaan met gastsprekers Carl Königel en Marga Veeneman. Daarin stellen we de vraag hoe we in Europa aan de kritische grondstoffen gaan komen die nodig zijn voor de groene transitie. Welke keuzes kunnen we daarin maken als land, en wat kan je als consument doen?

Programma

13:15 - 15:17
Paved Paradise + nagesprek Theater aan het Spui - Kleine Zaal
15:45 - 17:53
Deep Rising + nagesprek Theater aan het Spui - Kleine Zaal