Special

Project Startblok in Atrium Den Haag

Tijdens het Movies that Matter Festival 2022 is Project Startblok te bezoeken in het Atrium Den Haag. Een multimediale tentoonstelling van fotograaf Karijn Kakebeeke en Picture Bridge Foundation over het leven van Nahom, Leila, Isabella, Samer en Timo, bewoners van wooncomplex Startblok Riekerhaven, Amsterdam. 

Sinds 1 juli 2016 wonen in Startblok Riekerhaven in Amsterdam zo’n 565 jongeren tussen de 18 en 27 jaar samen. De helft zijn Nederlandse studenten en starters, de andere helft vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) uit voornamelijk Syrië en Eritrea. De Nederlanders en vluchtelingen wonen om-en-om, beheren het complex zelf en hebben een manifest ondertekend waarmee ze zich committeren aan de missie: ‘Building a future together’. Maar lukt dat ook in de praktijk?

Hoe is het om samen te leven met mensen van wie de achtergrond en geschiedenis zo anders zijn dan van die van jou? Wat ervaar je en waar loop je tegenaan? En, hoe zou jij zélf zo’n proces ervaren? In Project Startblok wordt de bezoeker met die vragen geconfronteerd.

De tentoonstelling is ontworpen als een kubus, als knipoog naar de containerwoningen op het wooncomplex. Je stapt hier letterlijk in, om zo in het dagelijkse leven van de Startblokbewoners te stappen. Door de speelse opzet en mix van media, weet de tentoonstelling je echt mee te nemen in de wereld en vraagstukken van de jongeren.

Karijn Kakebeeke
Karijn Kakebeeke is documentaire fotograaf en visueel antropoloog en werkt in binnen- en buitenland. Haar reportages gaan vaak over verschillende vormen van migratie. Daarin behandelt ze thema’s als identiteit, ontheemding, het ‘op je plaats zijn’ of je ergens thuis voelen. Haar werk wordt in (internationale) dagbladen en tijdschriften gepubliceerd en werd bekroond met verschillende prijzen.

Picture Bridge Foundation
Picture Bridge Foundation werkt met fotografische (onderzoeks)methoden, waarbij mensen actief deelnemen in het verbeelden van hun eigen situatie. De stichting werkt op het snijvlak van het sociale domein, sociale wetenschappen en kunst en wil inzichten en antwoorden doen laten ontstaan waar verbale of schriftelijke expressie tekortschiet.

SoZa in Den Haag
In Den Haag bevindt zich ook een locatie zoals Startblok, en dat is SoZa. Dit gebouw aan de Laan van NOI bestaat uit diverse onderdelen, een daarvan is 175 woonunits waar statushouders en jonge Hagenaars volgens het principe van Co_Living samenwonen op de bovenste drie verdiepingen van het gebouw, waar voorheen het ministerie van Sociale Zaken was gevestigd.

Het Atrium Den Haag
Het Atrium Den Haag is het ontmoetingscentrum in het Stadhuis voor de Haagse burgers en de bezoekers aan Den Haag. Er worden culturele, educatieve, maatschappelijke en commerciële tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. Stichting Atrium City Hall organiseert deze verschillende activiteiten in het Atrium Den Haag sinds de opening van het Stadhuis in september 1995. Dat doet zij op eigen initiatief, maar ook externen kunnen de ruimte huren voor een evenement of tentoonstelling. Atrium City Hall geeft zo een breed beeld van wat er zich afspeelt in Den Haag en ver daarbuiten.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 21 maart 2022 07:00 – 16 april 2022 17:00 in het Atrium Den Haag, Spui 70.