Special

Sacharov Special

Ieder jaar roept het Europees Parlement de winnaar van de Sacharov-prijs voor vrijheid van denken uit, aan individuen en organisaties die strijden voor de bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden.

In 2020 werd de prijs uitgereikt aan de democratische oppositie in Belarus, een land wat in politieke crisis verkeert sinds de betwiste uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zomer. Er volgden grootschalige protesten die werden beantwoord met grof geweld door de autoriteiten. De democratische oppositie wordt vertegenwoordigd door de Coordination Council, een initiatief van onder andere politiek activisten en leden van de civil society, waarin vrouwen een opvallend grote rol spelen.

We vertonen online de documentaire Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus over de situatie in Belarus. In een aansluitend panelgesprek gaat journalist Franka Hummels met diverse gasten, onder wie Franak Viacorka, een Belarussische journalist die pleit voor democratie en persoonlijke vrijheid, Veronica Tsepkalo, politiek activist en een van de Sacharov-prijswinnaars, en kunstenaar Tasha Arlova, in gesprek en wordt er aandacht besteed aan de winnaars van de prijs en verder ingegaan op de context.

De toegang tot deze special is gratis. Je kunt de film en het gesprek van zondag 18 april 17:00 – donderdag 22 april 01:00 on demand bekijken door op de filmpagina een gratis ticket bestellen.

Bestel je gratis ticket

 

Deze vertoning wordt gefinancierd met behulp van de Europese Unie, Movies that Matter is geheel verantwoordelijk voor de inhoud van het programma.

Tickets

ONLINE On Demand
zo 18 april 17:00 - do 22 april 01:00
De tickets voor deze special zijn gratis.