Special

Sacharov Special

Op maandag 11 april presenteren wij, in samenwerking met het Europees Parlement, een speciaal programma rondom de Sacharovprijswinnaar Aleksej Navalny.

Deze belangrijkste Europese mensenrechtenprijs voor vrijheid van denken en doen werd vorig jaar aan de Russische oppositiepoliticus en anti-corruptieactivist toegekend. In dit kader vertonen we de films Navalny en F@ck This Job. Ruslandkenner Jelle Brandt Corstius leidt de avond en gaat na afloop van de films in gesprek met diverse gasten. Op deze speciale avond zijn beide films gratis toegankelijk, reserveren van een ticket is vereist.

Bestel tickets Navalny Bestel tickets F@ck This Job

Navalny

Daniel Roher

Na de mislukte moordaanslag op hem gaat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny op zoek naar de daders. Het plaatst hem frontaal tegenover de hoogste regionen van de Russische staatsmacht. Ondertussen beraamt hij zijn gevaarlijke terugkeer naar Rusland vanuit ballingschap in Duitsland. Cruciale documentaire bomvol verbijsterende momenten.

De vertoning zal kort geïntroduceerd worden door Rusland-kenner en reisjournalist Jelle Brandt Corstius. Na afloop van de vertoning gaat Jelle in gesprek met de Canadese regisseur Daniel Roher over de Sacharovprijswinnaar Aleksej Navalny, de mensenrechtenschendingen in Rusland en de actuele situatie. Daniel zal worden vergezeld door een hoofdpersoon die dicht bij Navalny staat.

F@ck This Job

Vera Krichevskaya

Tien turbulente jaren achter de schermen bij de Russische televisiezender Dozhd, in het spoor van de flamboyante oprichter Natasha Sindeeva. Wat begint als een lifestylekanaal ‘voor gewone mensen’ wordt een van Ruslands weinige onafhankelijke nieuwszenders. En een van Vladimir Poetins grote rivalen – met alle gevaren van dien.

De vertoning zal kort geïntroduceerd worden door Ruslandkenner en reisjournalist Jelle Brandt Corstius. Na afloop van de vertoning gaat Jelle in gesprek met regisseur Vera Krichevskaya en Helga Salemon, ervaren onderzoeker en expert op het gebied van Rusland en de post-Sovjetstaten. Ze gaan in gesprek over de huidige situatie, het medialandschap in Rusland en de omstreden ‘Foreign Agent’ wet.

Landelijke vertoningen F@ck This Job

Als onderdeel van de Sacharov special presenteren we deze maand ook vier vertoningen van F@ck This Job in filmtheaters door het land:

16 april | Louis Hartlooper Complex, Utrecht
25 april | Kijkhuis, Leiden
2 mei, 19:30 | Lumière, Maastricht
datum volgt | Cinema Middelburg

De vertoningen zijn gratis toegankelijk, maar het reserveren van een ticket via de website van het filmtheater is wel vereist.

Deze vertoningen worden gefinancierd met behulp van de Europese Unie, Movies that Matter is geheel verantwoordelijk voor de inhoud van het programma.

Programma

11 april, 18:45 - 20:55
Navalny + nagesprek Pathé Buitenhof, Den Haag
11 april, 21:00 - 23:15
F@ck This Job + nagesprek Pathé Buitenhof, Den Haag
16 april
F@ck This Job Louis Hartlooper Complex, Utrecht
25 april
F@ck This Job Kijkhuis, Leiden
2 mei, 19:30
F@ck This Job Lumière, Maastricht
datum volgt
F@ck This Job Cinema Middelburg