Special

Sacharov Special voor Oekraïne

Op donderdag 30 maart 2023 vindt de jaarlijkse Sacharov-vertoning plaats in de Grote Zaal van Theater aan het Spui. Dit is een van onze jaarlijkse specials in samenwerking met het Europees Parlement waarin de Sacharovprijs – de belangrijkste Europese mensenrechtenprijs – en de winnaar(s) worden belicht.

Meld je aan

Dit jaar presenteren wij een speciaal programma gewijd aan de dappere en veerkrachtige bevolking van Oekraïne, de winnaars van de Sacharovprijs 2022. In deze context vertonen we de Oekraiense documentaire Plai, a Mountain Path geregisseerd door Eva Dzhyshyashvili.

Deze speciale avond wordt gepresenteerd door Kysia Hekster.

Na de vertoning vindt er een panelgesprek plaats met onze speciale gasten Oleksandra Matviichuk (mensenrechtenadvocaat en civil society vertegenwoordiger), Lyuba Knorozok (producent uit Kiev, verzamelt bewijsvoering voor de ICC) en Kseniia Novikova (Oekraïense danseres).

Met culturele optredens van Sofiia Dorosh (Oekraïense pianiste, 14 jaar) van de Davidsbündler Music Academy en the United Ukrainian Ballet (dansers in ballingschap verenigd door de tragedie van de oorlog in de stad van vrede, Den Haag).

*Helaas kan Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, het evenement niet meer bijwonen zoals eerder is gecommuniceerd.

Plai. A Mountian Path (Eva Dzhyshyashvili, 2022) is een meditatief portret van het leven van het Oekraïense echtpaar Hannusia en Dmytro en hun twee kleinkinderen in een afgelegen bergdorp. Dmytro verloor zijn been in de strijd voor Oekraïnes onafhankelijkheid. Toch blijft het stel – dat al dertig jaar getrouwd is – liefdevol, dankbaar en veerkrachtig. Het is in kleine beetjes dat we iets te weten komen over hun moeilijkheden en tegenslag, en dan vooral dankzij de onderzoekende geest van de kinderen. Zoals wanneer Vasylko vraagt: ‘Wat is de Europese Unie?’ Of Anya, die voor de camera mijmert: ‘Waarom heeft God oorlog gemaakt?’ Op momenten als deze zijn de echos te horen van de Russisch-Oekraïense oorlog in dit prachtige, poëtische juweel.  

De vertoning is gratis toegankelijk, maar het reserveren van een ticket is vereist. Reserveer hier je gratis ticket:

Dit speciale Sakharov-evenement wordt gezamenlijk georganiseerd door het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland en Movies that Matter.

Programma

16:40
Inloop
17:00
Sofiia Dorosh opent de avond met een pianospel
17:07
Welkomstwoord door Kysia Hekster
17:10
Start film Plai, a Mountain Path
18:25
Panelgesprek met speciale gasten
19:00
Traditionele dans door het United Ukrainian Ballet
19:10
Einde programma