Workshops & Masterclasses

Dit is een overzicht van alle openbare workshops, webinars, panels en masterclasses die we tijdens het festival aanbieden. Deze programma’s zijn wereldwijd beschikbaar en gratis, met uitzondering van de Global Justice Cinema workshop. Klik op de titel van een specifiek programma om je aan te melden en je gratis ticket te bestellen.

Media Makers in the Frontline

Webinar
17 april 16:00

Deze webinar onderzoekt de burgermaatschappij die wordt aangevallen door de strengste regimes en hoe mediamakers van over de hele wereld hun collega’s en hun zaken kunnen steunen.

We laten clips zien van anonieme filmmakers uit Myanmar en materiaal uit Belarus, gefilmd tegen hoge kosten. We hopen deze activistische makers / filmactivisten via Zoom te verwelkomen, hun ervaringen te delen en te bespreken wat de rol van de internationale filmgemeenschap zou moeten zijn.

Met o.a. “Vasili” (filmmaker uit Myanmar), Orwa Nyrabia (artistiek directeur IDFA), Igor Blaževič (Prague Civil Society Centre) en Corinne van Egeraat & Petr Lom (ZIN Documentaire).

Moderator: Margje de Koning.

Taal: Engels

 

Meet the Programmer

Informele bijeenkomst
17 april 16:00

Sluit je aan bij Movies that Matter-programmeur Maarten Stoltz voor een informele bijeenkomst en chat online met andere festivalgasten. Maarten is natuurlijk een gepassioneerde filmfanaat die urenlang kan praten over zijn favoriete films: je bent gewaarschuwd…Wees welkom!

Zoom uitnodiging

Taal: Engels

 

Women Take Action

Keynote & panel
19 april 16:00

Debra Zimmermann van Women Make Movies zal een keynote geven waarin zij haar persoonlijke observaties over de rol van vrouwen in film voor én achter de camera bespreekt. De keynote wordt gevolgd door een panel met vrouwen uit de filmwereld van diverse achtergronden en regio’s om de positie van vrouwen in de filmindustrie te bespreken. Dit panel wordt gehost door Creative Europe Netherlands.

Het panel bestaat uit: Willemien Sanders (Docent Media- en Cultuurwetenschappen Universiteit Utrecht), Brigid O’Shea (DAE), Iris Lammertsma (Witfilm, voorzitter van Vrouwen in Beeld).

Moderator: Beri Shalmashi.

Taal: Engels

 

Masterclass: Julie Goldman & Maite Alberdi

Masterclass
21 april 19:00

We verwelkomen het met een Oscar genomineerde team van The Mole AgentJulie Goldman en Maite Alberdi. Zij delen hun inzicht in hoe je een movie that matters op een internationaal podium kunt brengen en hoe dat voor hen resulteerde in een Oscar-nominatie. Na hun presentatie is er tijd voor vragen.

Taal: Engels

 

Global Justice Cinema Workshop

Workshop
22 april – 23 april

Je kunt je nu inschrijven voor onze online workshop over documentairefilm en mondiale gerechtigheid, een inspirerend jaarlijks evenement dat mede wordt georganiseerd door T.M.C. Asser Institute, VU Amsterdam en het Movies that Matter Festival. De workshop vindt online plaats van 22-23 april 2021. Regulier tarief: € 125, studententarief: € 75.

Meld je hier aan om je online plek te reserveren.

Taal: Engels

 

Film & The Green Deal

Panel & Q&A
22 april 14:00

Binnen de Europese Unie ontwikkelt Creative Europe Media beleid op het vergroenen van de media, een thema dat thuishoort bij het Movies that Matter Festival waar klimaatvraagstukken ieder jaar uitgebreid aan bod komen. In deze paneldiscussie staat de vraag centraal: hoe kunnen filmmakers en producenten “groen” produceren? Welke middelen zijn er om de industrie de juiste kant op te laten bewegen? Welke financiële en creatieve middelen kunnen worden aangewend om milieuvriendelijk en verantwoord een film te draaien? Dit panel onderzoekt de hobbels op de weg en kijkt naar goede voorbeelden van producties die er al in zijn geslaagd.

In de context van de documentaire Journey to Utopia zal Lise Lense-Møller (de producent) deel uitmaken van een internationaal panel dat de kwesties rondom “green filmmaking” bespreekt.

Taal: Engels

 

Masterclass Camera Justitia: Judge Eboe-Osuji

Masterclass
22 april 16:00

In deze Masterclass eren we de indrukwekkende carrière van internationale rechter Judge Chile Eboe-Osuji, afzwaaiend President van het Internationaal Strafhof. Rechter Eboe-Osuji zal spreken over zijn werk voor het ISH en andere internationale tribunalen, zijn visie op het internationaal recht en zijn plannen voor de toekomst. Het gesprek wordt geïllustreerd door fragmenten uit de Camera Justitia filmselectie van dit jaar. De Masterclass is online te volgen en het publiek kan vragen stellen via de live chatbox.

Taal: Engels

 

Stop Filming Us Again

Panel & Q&A
23 april 16:00

In de film Stop Filming Us volgde Joris Postema drie jonge Congolese fotografen en filmmakers die hun eigen realiteit wilden vastleggen van de DRC en zijn inwoners. Hij stelde zichzelf de vraag of hij – als westerse filmmaker – wel een eerlijk beeld kan schetsen van deze realiteit. Reproduceert hij niet wederom het westerse beeld van Afrika?

In Stop Filming Us Again gaan we verder waar Postema’s film ophoudt en stellen we de vraag hoe we het perspectief op Afrika kunnen veranderen. Aan de hand van een nieuwe montage van Joris’ materiaal door één van de hoofdpersonen uit de film, Ganza Buroko, en een preview van Bernadette Vivuya’s documentaire Reflections on Colonisation, gaan we op zoek naar hoe het anders kan. Hoe verruimen we de blik op Afrika en geven we Afrikaanse makers de zeggenschap terug over hun eigen verbeelding?

Heb je ook een mening over de representatie van Afrika? Praat mee in deze webinar.

Met onder anderen: filmmakers Ganza Buroko en Bernadette Vivuya (DRC), Angélique Mbundu (iAfrica Film Festival) en regisseur Joris Postema.

Taal: Engels

 

Medialab Camp Moria

Webinar
24 April 15:00

Zaterdag 24 april zijn we vereerd om Douglas Herman en Sonia Nandzik, oprichters van Re-FOCUS Medialab, te mogen verwelkomen. Ze zullen spreken over hun filmschool in kamp Moria.

Er wordt een korte film van Katja Riemann vertoond, evenals andere korte films gemaakt door filmstudenten die in kamp Moria wonen. Film- en visuele verhalen hebben de kracht om de wereld op de hoogte te houden, ervoor te zorgen dat Moria niet wordt vergeten en om de buitenwereld voor te lichten over de rol die ze kunnen spelen.

De middag zal ook een gesprek bevatten tussen filmstudenten van kamp Moria, nieuwkomers in Nederland werkzaam in de filmindustrie en Dennis Overeem (Buddy Film Foundation). Iedereen die in de filmindustrie werkt, is welkom om deel te nemen aan het gesprek via de Q & A-chatfunctie.

Moderator: Margje de Koning. 

Taal: Engels

 

Meet the Artistic Director

Informele bijeenkomst
24 April 18:00

Vier de sluiting van het festival en hef het glas met onze artistiek leider Margje de Koning. Een informele online bijeenkomst om Margje en je mede-festivalgasten te ontmoeten. Wees welkom!

Zoom Uitnodiging

Taal: Engels