Special

NPO 2Doc Selectie

Samen met NPO 2Doc hebben we bij een speciale selectie van drie documentaires online verdiepingsprogramma’s gemaakt.

Dying to Divorce

Chloe Fairweather

Meer dan één op de drie Turkse vrouwen is slachtoffer geweest van huiselijk geweld, en femicide neemt toe. Moedige Turkse activisten en advocaten eisen gerechtigheid voor de slachtoffers. Maar na de mislukte couppoging van 2016 verstevigt de regering haar greep, en wordt hun werk steeds gevaarlijker.

Op 20 april vindt om 20:00 de wereldpremière van Dying to Divorce plaats. Bij de vertoning van deze documentaire zal regisseur Chloe Fairweather en een van de protagonisten uit de film aanwezig zijn.

 

Desert Paradise

Ike Bertels

Een welvarend en gelukkig diamantstadje in het zuiden van Namibië wordt gedwongen na te denken over zijn toekomst nu de mijnen zijn leeggehaald. Zijn de achterblijvers in staat het stadje op een nieuw spoor te zetten? Observerende documentaire, die de bewoners en het adembenemende landschap hun eigen verhaal laat vertellen.

Ook bij de wereldpremière van Desert Paradise is er op woensdag 21 april een live verdiepingsprogramma. Regisseur Ike Bertels zal na de vertoning op de film ingaan de documentaire.

 

President

Camilla Nielsson

Meeslepend verslag van de Zimbabwaanse presidentsverkiezingen van 2018, gezien vanuit de campagne van oppositiekandidaat Nelson Chamisa – en de ongelooflijke nasleep. Zimbabwe staat op een kruispunt als de charismatische Chamisa de regerende ZANU-PF uitdaagt. Maar zijn de verkiezingen eerlijk? Een politiek drama van het hoogste niveau.

President is als speciale preview op het festival te zien is.

 

Op TV

We presenteren ook drie 2Doc Movies that Matter-primeurs op tv tijdens het festival.

Dinsdag 20 april 22:35 zie je het indrukwekkende A Thousand Cuts. Portret van de onafhankelijke Filipijnse nieuwswebsite Rappler en zijn moedige oprichter, journalist Maria Ressa. En van de manier waarop de populistische regering van president Rodrigo Duterte een combinatie van stoere taal, leugens, onderdrukking en entertainment gebruikt om de waarheid tot zwijgen te brengen.

Woensdag 21 april 23:20 zie je Only the Devil Lives Without Hope. Deze spannende documentaire vertelt over de Oezbeekse Dilya, die nooit de hoop verliest in haar gevecht voor vrijlating van haar broer Iskandar. De angstaanjagend lange armen van de Oezbeekse dictatuur bereiken haar zelfs in ballingschap in Zweden, waar ze wordt geconfronteerd met een zeer diep verraad.

Donderdag 22 april 23:30 vertonen we Journey to Utopia. Wanhopig over klimaatverandering besluiten filmmaker Erlend, operazangeres Ingeborg en hun kinderen hun boerderij te verlaten en zich aan te sluiten bij een ecologisch experiment: Project Permatopia. Het doel is helemaal zelfvoorzienend te worden. Maar de realiteit is een stuk moeilijker. Houden ze vol?

Tickets

Dying to Divorce
di 20 april 20:00 - ONLINE Live
Desert Paradise
wo 21 april 20:00 - ONLINE Live
President
do 22 april 20:00 - ONLINE Live