Tips voor het weekend!

Keuzestress? Wij tippen je enkele hoogtepunten van het eerste festivalweekend:

Activisten in de schijnwerpers

Wat is de overeenkomst tussen een Indiase journalist en een Amerikaanse moeder? Tussen een Iraanse activist voor vrouwenrechten en iemand die strijdt voor een waardige herdenking van tot slaaf gemaakten? De acht hoofdpersonen in ons Activist-programma kunnen bijna niet diverser zijn. Dat is precies wat Activist zo uniek maakt. We zijn er ongelooflijk trots op dat de activisten allemaal aanwezig zijn op ons festival dit weekend!

Wereldpremières

Diverse films beleven deze week hun wereldpremière op het festival, zoals de openingsfilm Kleinkinderen van de Oost op vrijdag.

In première op zaterdag
In Mijn vader, Nour en ik onderneemt Wiam Al-Zabari een liefdevolle en intense zoektocht naar de geschiedenis van zijn vader en familie. In Klaas de Jonge, de Prijs van Vrijheid keert Nederlandse anti-apartheidsactivist Klaas de Jonge terug naar de ambassadekamer waar hij twee jaar woonde, gevlucht voor de Zuid-Afrikaanse autoriteiten die hem van terrorisme beschuldigden. The Mind Game is het intieme vervolg op het prijswinnende Shadow Game. In Daughters of the Sun vindt een groep Yezidi-vrouwen en -meisjes met elkaars liefde en steun de kracht om vooruit te kijken. In Paved Paradise zijn een bioloog en een filmmaker op een missie om ons voedselsysteem én het zwart-witdenken over landbouw te veranderen.

In première op zondag
Mijn grote broer is een aangrijpende, dappere en taboedoorbrekende documentaire over de enorme impact die zelfdoding heeft op degenen die achterblijven. Verdwaalde Veteranen is een diep ontroerende documentaire over een groep Nederlandse legerveteranen met PTSS, die een toevluchtsoord hebben gevonden bij Thuisbasis Veteranen. De Activist-docu Esther & the Law laat zien hoe Esther Kiobel in Nederland Shell voor de rechter sleept om de naam van haar man te zuiveren. 

Earth at Stake

Deze zondag programmeren we tijdens de Earth at Stake special twee pakkende films met verdieping over biodiversiteit en landbouw (Paved Paradise) en over diepzeemijnbouw en de groene transitie (Deep Rising). Deze special wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Groene Amsterdammer Presents

Op zondag presenteert De Groene Amsterdammer tijdens het Movies that Matter Festival een speciale middag met twee documentaires Aurora’s Sunrise en Daughters of the Sun. Beide films zijn te zien inclusief Q&A’s.

Bekijk het volledige programma