ma 25 maart 2024

Dutch Movies Matter Night

Op maandag 25 maart presenteren we tijdens de Dutch Movies Matter Night de film Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen.

In het Dutch Movies Matter-programma staan Nederlandse speelfilms en documentaires centraal. Hoe verschillend ze ook zijn, één ding hebben ze gemeen: ze richten hun lens op sociale misstanden en menselijke waardigheid. Op maandag 25 maart vertonen we de documentaire Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen van Pieter van Huystee. De film laat ons de vrouwen en meisjes die de Japanse kampen overleefden zien en hoe zij hier later in hun leven mee omgingen. De Japanse kampen lieten immers grote littekens na, en veel van die littekens zijn nog niet genezen of verdwenen. Als kijker kruipen we in de hoofden van de overlevenden. Van de kampen bestaan weinig foto’s en er is haast geen filmmateriaal. Wel zijn er door de vrouwen en kinderen in het kamp honderden tekeningen gemaakt. 
  
De avond zal geopend worden door Dewi van de Weerd, ambassadeur voor Internationale Culturele Samenwerking.

Na de vertoning zullen we in gesprek gaan met Pieter van Huysteeeen van de vrouwen uit de film en Inez Schelfhout, klinisch psycholoog/psychotherapeut, gespecialiseerd in transgenerationele overdracht van trauma na oorlog, onder begeleiding van presentator Mirthe Frese.

Voertaal: Engels

Sprekers

Dewi van de Weerd

gast

Pieter van Huystee

regisseur

Mirthe Frese

moderator

Inez Schelfhout

expert