zo 18 april 2021

Introductie door journalist Franka Hummels

Ieder jaar roept de Europese Unie de winnaar van de Sacharov-prijs voor vrijheid van denken uit, aan individuen en organisaties die strijden voor de bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden. In 2020 werd de prijs uitgereikt aan de democratische oppositie in Belarus, een land wat in politieke crisis verkeert sinds de betwiste uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zomer. Er volgden grootschalige protesten die werden beantwoord met grof geweld door de autoriteiten. De democratische oppositie wordt vertegenwoordigd door de Coordination Council, een initiatief van onder andere politiek activisten en leden van de civil society, waarin vrouwen een opvallend grote rol spelen. We vertonen online de documentaire Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus over de situatie in Belarus.

Journalist Franka Hummels verzorgt een introductie. 
Voertaal: Engels

Deze vertoning is gratis toegankelijk en wordt gefinancierd met behulp van de Europese Unie. Movies that Matter is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van het programma. 
 
Franka Hummels (1978) is geschiedkundige en freelance journalist voor radio en print. In 2011 publiceerde ze ‘De Generatorgeneratie, leven na Tsjernobyl’, over de generatie die opgroeide in Wit-Rusland, in de nasleep van de nucleaire ramp in 1986. In haar studententijd was Franka onderdeel van het team wat de documentaire ‘Ne Tarmazi’ (2003) maakte, over jongerenorganisaties in Wit-Rusland. Franka heeft een sterke focus op Wit-Rusland en verschijnt regelmatig in de media als vanwege haar expertise over de regio.  

 

Beschikbaar
met verdieping
Free of charge Sacharov

Sprekers

Franka Hummels

moderator