zo 18 april 2021

Panelgesprek met politiek activist Veronica Tsepkalo, journalist Franak Viačorka en kunstenaar Tasha Arlova

Ieder jaar roept het Europees Parlement de winnaar van de Sacharov-prijs voor vrijheid van denken uit, aan individuen en organisaties die strijden voor de bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden. In 2020 werd de prijs uitgereikt aan de democratische oppositie in Belarus, een land dat in politieke crisis verkeert sinds de betwiste uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zomer. Er volgden grootschalige protesten die werden beantwoord met grof geweld door de autoriteiten. De democratische oppositie wordt vertegenwoordigd door de Coordination Council, een initiatief van onder andere politiek activisten en leden van de civil society, waarin vrouwen een opvallend grote rol spelen. 

In samenwerking met de Europese Unie, vertonen we online de documentaire Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus. In een aansluitende paneldiscussie gaat journalist Franka Hummels met diverse gasten in gesprek onder wie Sacharov-prijs winnaar Veronica Tsepkalo, policitus en journalist Franak Viačorka en visueel kunstenaar en activist Tasha Arlova. Er wordt aandacht besteed aan de winnaars van de Sacharov-prijs 2020 en verder ingegaan op de recente gebeurtenissen in Wit-Rusland.

Voertaal: Engels
Deze vertoning is gratis toegankelijk en wordt gefinancierd met behulp van de Europese Unie. Movies that Matter is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van dit programma. 

Veronika Tsepkalo is een van de winnaars van de Sacharov-prijs 2020. Veronika is politiek activist en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de democratische oppositie in Wit-Rusland. Veronika’s echtgenoot, Valery Tsepkalo, stelde zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2020. Zijn deelname werd echter geweigerd. Vanwege haar politieke activiteiten en die van haar man, werd Veronika gedwongen Wit-Rusland te ontvluchten. 

Franak Viačorka is journalist en politicus en strijdt voor democratie en persoonlijke vrijheid in Wit-Rusland. Franak is Senior Adviseur van Sviatlana Tsikhanouskaya, een van de winnaars van de Sacharov-prijs 2020. Tsikhanouskaya is mensenrechtenactivist en was bij de verkiezingen van 2020 de belangrijkste presidentskandidaat van de democratische oppositie. Vanwege zijn werk als activist en journalist in Wit-Rusland, werd Franak diverse keren gearresteerd door de autoriteiten en uiteindelijk gedwongen te vertrekken naar het buitenland. 
 
Tasha Arlova is een Wit-Russische visueel kunstenaar, wonend in Amsterdam. Tasha houdt zich voornamelijk bezig met videokunst, film en activisme. Ze cureerde diverse exposities met betrekking tot protestkunst, waaronder ‘Belarus // Art of Resistance’ in Arti et Amicitae. In 2020 gaf Tasha de jaarlijkse Vrijheidslezing in De Balie, Amsterdam. 
 
Franka Hummels is geschiedkundige en freelance journalist voor radio en print. In 2011 publiceerde ze ‘De Generatorgeneratie, leven na Tsjernobyl’, over de generatie die opgroeide in Wit-Rusland, in de nasleep van de nucleaire ramp in 1986. In haar studententijd was Franka onderdeel van het team wat de documentaire ‘Ne Tarmazi’ (2003) maakte, over jongerenorganisaties in Wit-Rusland. Franka heeft een sterke focus op Wit-Rusland en verschijnt regelmatig in de media als vanwege haar expertise over de regio.  

Beschikbaar
met verdieping
Free of charge Sacharov

Sprekers

Franka Hummels

moderator

Tasha Arlova

gast

Franak Viacorka

gast

Veronica Tsepkalo

gast